Home » Aviatie militara, featured, headline

Si totusi, Rafale in India

23 February 2015 9 Comments

rafaleIndienii nu sunt dispusi sa renunte atat de usor la Rafale si fac o concesie majora pentru ca intelegerea cu Dassault sa fie parafata cat mai repede.

Una dintre cele mai importante neintelegeri dintre indieni si francezi era solicitarea primilor ca Dassault sa isi asume responsabilitatea completa si pentru avioanele ce urmau sa fie construite sub licenta de Hindustan Aeronautics Limited (HAL).

Stiind nivelul industriei de profil din India, francezii nici n-au vrut sa auda de garantie pentru cele 108 avioane construite de HAL, ci numai pentru cele 18 fabricate de Dassault.

Acum, T Suvarna Raju, presedintele HAL, anunta ca firma sa este gata sa isi asume intreaga responsabilitate pentru avioanele produse sub licenta.

Odata depasit acest diferend, este de asteptat ca partile sa ajunga la un acord in privinta contactului pentru cele 126 de Rafale intr-o perioada relativ scurta de timp, in principiu in luna martie.

Indienii au fluturat pe sub nasul francezilor posibilitatea de a lua mai multe Su-30 MKI din Rusia, insa pentru ei este doar ultima varianta, fiind pe deplin constienti de capabilitatile Suhoiului, care-s destul de departe de nevoile lor.

9 Comments »

 • Jap said:

  Frațioare,su-30 este coloana vertebrala în india,lau mai modernizat pe ici pe colo cu evreii,iar ivani le-au promis tractiune vectorizanta,aesa,armament deala jmecher și fara nr și motoare cu mulți cai putere,flacaii știu ce poate sa faca pasarea asta și nui deloc ultima varianta ca doar lau asamblat/construit în india,eu în locul lor naș mai lua rafale ca îl voi avea pe pak fa (net superior la toate capitolele fata de rafale),care nevoi prietene? Sa care nucleara,la asta te referi,cred ca și-au modificat cîteva suhoaie pt asta.

  • LanceR said:

   Su-30 e facut de HAL sub licenta, ar putea sa cumpere oricand 120 de bucati. Ba un Su-30 cica e de doua ori mai ieftin ca Rafale.

   Dar e atat de slab ca pakistanezii le rad in nas cu F-16 Bk52. De asta vor indienii Rafale sau Eurofighter, rusii sunt ultima optiune pentru ei.

   • Marius-Eugen Fenchea said:

    Poti sa dai vreun link la cele afirmate?
    Stii ca in scurtul conflict Indo Pakistanez MIG 29 au facut lock on pe F 16 -le astora?
    De unde ai scos-o ca Su 30 MKI este sub F 16 Block 50/52+?

    • LanceR said:

     Pentru ce anume vrei link?

     Care conflict scurt, cel din ’99?

     Am scos-o din analizele indienilor.

     • Marius-Eugen Fenchea said:

      “Indian MiG-29s were used extensively during the 1999 Kargil War in Kashmir by the Indian Air Force to provide fighter escort for Mirage 2000s, which were attacking targets with laser-guided bombs. According to Indian sources, two MiG-29s from the IAF’s No. 47 squadron (Black Archers) gained missile lock on two F-16s of the Pakistan Air Force (PAF) which were patrolling close to the border to prevent any incursions by Indian aircraft, but did not engage them because no official declaration of war had been issued. The Indian MiG-29s were armed with beyond-visual-range air-to-air missiles whereas the Pakistani F-16s were not”

      Te intreb fiindca de multe ori se fac afirmatii nefondate si in Cop India 2003 USAF a iesit cam sifonata la razboiul virtual cu IAF.
      De aia!

      Si era vorba de F 15 C-uri care sunt mult peste F 16 Block 50/52+ fiind optimizate pentru aer-aer.

     • LanceR said:

      In ’99 vorbim despre MiG-29 vs. F-16 Bk.15. Unde mai pui ca atunci Pakistanul era sub embargo si starea flotei de F-16 era mai mult decat delicata. Din ’99 si pana acum, pakistanezii si-au modernizat vechiturile cu avionica moderna si au mai cumparat o escadrila de C/D Bk.52.

     • Marius-Eugen Fenchea said:

      Na si unde se ajunge la concluzia ca Su 30 este “piece of crap” asa cum spui tu?

     • LanceR said:

      Eu spun ca e slab comparativ cu Rafale si in sprijinul meu vin toate materialele din India despre problemele intalnite in exploatare, precum si insistenta indienilor de a cumpara un avion de doua ori mai scump, care presupune si multe alte costuri suplimentare pentru operationalizare.

      Daca Suhoiul era macar comparabil cu Rafale, nu aruncau indienii cu bani pe fereastra.

 • Jap said:

  Dacai asa de “slab” su-30 în fața lui f-16 poti sami zici si mie unde sau întîlnit vre-o data și f-16 a eșit victorios,pe aceași idee putem dormi liniștiți că doar o sa ștergem pe jos cu su-30,34 din crimeea,nui așa? Eu cred ca rafale e cu dedicație pt china,unde chinezii le-au prins slabiciunea și își bat joc de ei,iar su30 pt pachistanezi.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.