Home » Aviatie militara, featured, headline

Sikorsky ne spune ceva foarte interesant despre intentia Romaniei de a cumpara elicoptere

2 August 2017 6 Comments

Foto: USAF

Americanii de la Sikorsky Aircraft Corporation se gudura si ei prin Romania si ne anunta ca vor sa ne vanda elicoptere. Fara sa isi doreasca asta, ne-au transmis altceva mult mai interesant.

Despre o posibila achizitie de Blackhawk imi e greu sa vorbesc serios. Vorbim despre un elicopter scump, care ne trebuie si nu prea, cu care industria romaneasca nu e obisnuita si asa mai departe.

In plus, o posibila linie de asamblare in Romania mi se pare o gluma. Deci sa ma scuzati daca nu ma concentrez pe chestiile care-s departe de realitate.

Dar sa ne uitam la aceasta declaratie a lui Joel Villa, directorul regional pentru Europa Centrală şi de Est al Sikorsky Aircraft.

“Sikorsky şi Lockheed Martin continuă să fie interesate de parteneriate cu ţări care dispun de o bază bună de aprovizionare, de o industrie dezvoltată şi de o forţă de muncă calificată, aşa cum este România. Nu pot face comentarii despre modul exact cum vom acţiona până nu cunoaştem mai mult despre intenţiile guvernului român în legătură cu achiziţia de elicoptere, dar suntem întodeauna deschişi la propuneri.”

Bon. Deci oamenii astia discuta de un an jumate cu partea romana si nici macar acum nu stiu “intentiile guvernului”.

Imi si imaginez dialogurile dintre ei:

– Hei, Romania, am auzit ca vreti sa cumparati elicoptere!
– Da, da, vrem, cum sa nu vrem?
– Si ce elicoptere vreti voi?
– Pai am vrea unele de transport, dar care sa fie si de atac. Sa aiba trei pale, dar sa le poti pune si patru. Sa fie colorate, dar si negre.
– Deci nu stiti ce elicoptere vreti, nu?
– Vrem elicoptere, e simplu!
– Bine, bine, dar ce elicoptere?
– Pai v-am spus, sa fie ca H215, dar cu capabilitatile Blackhawk. Sa atace ca un Apache, dar la fel de usor de operat ca un Alouette. Si musai sa fie asamblate in tara.
– Of, Dumnezeule! Macar cate vreti stiti?
– Pai am vrea 50. Dar daca sunt rosii cred ca vrem 40. Daca sunt negre luam 20. Daca nu au modul de transport VIP cred ca o sa luam vreo 5. Poate 7.

Cam asa mi se pare ca e achizitia de elicoptere in Romania.

6 Comments »

 • LaCuscaPSD said:

  Elicopteru e mult mai fain decat cel de la Brasov,dar nu cred ca Mapn va dori ..In plus chestia cu elicopereu (ah1-z) de atac dureaza deja de 1 an si pana acuma nimic concret…Planul de 9 miliarde de euro nu prevede achizitia de elicopere de transport asa ca…

 • cristian said:

  Faptul ca avem un guvern de idioti si incompetenti este deja ceva banal.

  Dar linie de asamblare la Ghimbav se poate face.

 • Cezar said:

  Problema pentru BH e ca aven Airbus in tara cu H215 si Bell ffff interesat si cu elicoptere de atac la portofoliu. Eu vad greu sa vina ei aci, sunt deja in Polonia, altii le-au luat deja fata si sunt oricum mult mai interesati sa ne vanda noua elicopterele lor. Eu zic ca sidaca sunt seriosi, tot cu sansa a treia pleaca.

 • Jap said:

  Pînă se gîndesc ai noștrii ce să luăm, vine Macron pe la noi pe 24 august să ne urecheastă,pt că tot o lăbărim cu achiziția lui ‘215. Acum rămîne de văzut ce ordine a primit Iohănescu de la CIA în privința belișcopterelor. Intre timp cică ai noștrii au trimis pe la gringo un RfI pt cît ar costa niste rapandule de AH-1. PS Rogozin chiar a băgat frică în ai noștrii,de se grăbesc ca fata mare la măritat să cumpere elicoptere,să de-a domnul să nu se oprească doar la elicoptere că suntem în pom cu RoArmy. Forța fie cu Rogozin.

 • Adi said:

  A aparut azi in ziare stirea ca o sa fie Bell, dar tot nu e credibila – bani pauza.

 • Raptor said:

  Astia de la Sikorsky vor sa-i bata pe baietii de la Airbus in penibilitate dupa aceasta stire.
  Sincer nu-i vad in carti deloc, e doar o aruncatura de momeala ieftina, foarte ieftina asa cum s-au prezentat in media.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.