Home » Aviatie militara, featured, headline

Slovacia, urmatorul client Saab Gripen?

2 February 2015 3 Comments

gripenSlovacia ar putea fi urmatorul client al avionului multirol Saab Jas-39 Gripen.

Speriati de penuria de F-16 la mana a doua sau a treia de pe piata avioanelor second, mai ales dupa ce au aflat de intentia Romaniei de a cumpara inca 12 bucati, slovacii s-au reorientat repede si au luat la ochi Gripenul. Da, ala care n-a fost bun pentru noi, dar ce stiu ei…

Ministrul slovac al Apararii, Martin Glvac, a demarat oficial negocierile pentru achizitia avioanelor suedeze dupa o discutie cu omologul sau de la Stockholm, Peter Hultqvist, in cadrul unei intalniri ce a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute.

Pentru ca nu prea au bani, slovacii vor sa “cumpere ore de zbor”. Mda, cam asa s-a exprimat ministrul Glvac. Concret, ar fi vorba despre un acord de leasing ceva mai special, cumparatorul urmand a plati in functie de cat zboara efectiv avioanele, si nu pentru perioada de timp in care acestea se afla in serviciu.

Si se pare ca ar fi un acord destul de avantajos pentru statele fara prea multi bani.

“Pretul nu ar trebui sa fie mult mai mare decat ce platim in prezent pentru operarea avioanelor noastre”, a explicat ministrul slovac.

Slovacia utilizeaza in prezent sase MiG-uri 29, insa acestea sunt pe final de “cariera”, cu resursa aproape epuizata.

In plus, daca vor reusi sa ia pana la urma Gripen, slovacii vor putea colabora extrem de strans cu vecinii cehi, care au si ei acest tip de avion in dotare.

Deocamdata nu se stie cate avioane vor slovacii si cate sunt dispusi sa le dea suedezii, insa este cert ca vor fi, daca vor fi, Gripen C/D aflate in prezent in dotarea Fortelor Aeriene Suedeze.

3 Comments »

  • Jap said:

    Blasfemie. Slovacii aștia chiar au cohones,ei viseaza frumos,dar nau aflat ca li se baga și lor pe gît o escadrila de f-16 la mîna treia.

  • cristian said:

    Nu ne baga nimeni nimic pe gat. Suntem noi prosti.

  • Jap said:

    Atunci cum îti explici toate achizițiile facute (avioane, rachete,vapoare)din anii 70-80 ?

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.