Home » Aviatie militara, featured, headline

Slovacia vireaza spre Saab GripenSlovakia turns to Gripen

10 January 2014 7 Comments

GripenDupa succesul din Brazilia, suedezii de la Saab ar putea da o noua lovitura, Slovacia fiind interesata de multirolul Gripen.

Potrivit presei de la Bratislava, slovacii ar putea achizitiona in jur de sase avioane.

Slovacia isi doreste sa creeze o escadrila mixta, impreuna cu Cehia care sa aiba ca misiune asigurarea integritatii spatiului aerian al celor doua tari.

Jurnalistii locali scriu ca nici F-16 nu este exclus din start, insa s-ar prefera Gripen din cauza costurilor mult mai mici.

Cehia utilizeaza de ani buni 14 avioane Gripen C/D luate in leasing din Suedia. partile discuta in aceasta perioada despre prelungirea acordului pe inca 10 ani.GripenAfter winning the Brazilian multirole competition, Saab is ready for the next big hit. Slovakia is interested in buying Gripen fighters.

According to local media, the slovaks want to buy six Gripen fighters.

With these airplanes, they want to form a mixt sqadron with Czech Republic Air Force and so to protect air space of the two countries.

American F-16 fighter is also cosidered by the slovaks, but Gripen has the advantage of price.

7 Comments »

 • Voceslav Vagorsky said:

  Un comentariu , ca si comparatie, intre Saab Gripen si F 16: multam

  • Admin said:

   E destul de greu de facut o comparatie, asta pentru ca trebuie sa stim la ce ne raportam. Daca vorbim despre nevoile Slovaciei sau chiar ale Romaniei, ambele avioane fac fata cu succes.

   F-16 se spune ca ar fi ceva mai pretentios si chiar mai scump de operat, dar Gripen-ul e mai nou, produs in mult mai putine exemplare, folosit de o mana de tari… Marele avantaj al lui Gripen e pretul, si Brazilia l-a ales tot pentru ca e ieftin.

 • Voceslav Vagorsky said:

  Mai sunteti datori cu un raspuns,, undeva”, cu referire la drone ( vezi Stefan. Volintiru ).

 • Voceslav Vagorsky said:

  DISPUNEREA ARIPILOR, NU E IN CONFIGURATIE …CANARD?

 • Petre Opriş said:

  M-aş mira dacă cehii vor cumpăra în cele din urmă SAAB-urile pe care le utilizează. Ultima ştire de la Praga este în favoarea Lockheed deoarece guvernul ceh a aprobat săptămâna trecută vânzarea a 28 de avioane L-159 companiei americane “Draken International”, în timp ce discuţiile referitoare la cumpărarea SAAB-urilor au fost amânate până la formarea noului guvern. Dacă vinzi nişte avioane vechi în SUA, te poţi aştepta să “primeşti” în schimb un contract cu F-16, nu cu SAAB. Părerea mea …
  :))))

  • Admin said:

   Posibil, insa trebuie sa va ganditi ca cehii folosesc Gripen de 10 ani, au infrastructura adaptata utilizarii acestui avion, au pilotii si tehnicienii pregatiti pentru acest avion, cred ca si tacticile folosite sunt pentru acest avion. Schimbarea lui cu F-16 ar aduce costuri uriase, atat la nivel de achizitie, cat mai ales de operationalizare.

   Iar ei n-ar vrea sa cumpere avioanele, ci un nou acord de leasing pe macar 10 ani.

  • Admin said:

   Si sa nu uitam ca L-159 este dezvoltat in cooperare cu americanii, deci si SUA are tot interesul ca aceste avioane sa se vanda 🙂

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.