Home » Aviatie militara, featured, headline

Su-24 rusesc, doborat de turci la granita cu Siria

24 November 2015 6 Comments

suhoiUn avion Suhoi Su-24 apartinand Fortelor Aeriene Ruse a fost doborat marti de catre armata turca la granita cu Siria. Cei doi membri ai echipajului s-au catapultat, insa pana acum nu se cunoaste soarta lor.

Asa cum e de asteptat in asemenea cazuri, informatiile sunt contradictorii, asa ca o sa incerc sa le structurez putin.

Ce spun turcii?

Turcia sustine ca avionul facea parte dintr-o celula care i-a violat spatiul aerian. Cele doua avioane rusesti ar fi fost avertizate de mai multe ori, fiind inclusiv interceptate de aparate F-16. Pentru ca nu au raspuns apelurilor, rusii au fost doborati de unul dintre F-uri, abia apoi cel de-al doilea parasind zona.

Ce spun rusii?

Rusii au o varianta destul de diferita. Acestia sustin ca avionul nu a parasit nicio clipa spatiul aerian sirian, dar si ca a fost doborat cu foc de la sol, probabil o racheta sol-aer. Momentan, eforturile rusilor se concentreaza pe recuperarea celor doi piloti care au catapultat.

Ce stim cu certitudine?

Stim ca un avion de lupta al Rusiei a fost doborat la granita turco-siriana. Au recunoscut acest lucru cele doua parti implicate. Stim ca au mai existat tensiuni turco-rusesti nu cu mult timp in urma, un Su-30 violand spatiul aerian al Turciei venind dinspre Siria. Stim ca turcii au avertizat public ca nu vor mai tolera asemenea incidente. Si cam atat, restul sunt speculatii.

6 Comments »

 • Johann said:

  Parca Turcia ar da o mana de ajutor ISIL.
  Si asa au tot santajat UE cu privire la eventuale valuri de refugiati.

  De partea cui joaca Turcia?
  Turciei ii place sa aibe atentate teroriste?
  Este adevarat ca est eun mozaic etnic in regiune, dar parca ISIL este un dusman comun al lumii civilizate, sau poate este doar al unora fiind prieten cu altii 😉

  • Aiurel Vlaiciu said:

   Turcia nu a santajat UE. Turcia nu poate tine milioane de “refugiati” de una singura. E normal ca toata lumea sa-i ajute, partea proasta e ca nimeni in afara de rusi nu face nimic pentru tratarea cauzei. Rusia se afla in Siria LEGAL, conform reglementarilor internationale, fiind chemata de catre guvernul sirian, indiferent ca acest guvern place sau nu altora.

   Daca te uiti pe harta publicata de CNN Turcia, (https://pbs.twimg.com/media/CUkbwtuUAAAlPfL.png)o sa vezi ca avionul rusesc a violat spatiul aerian turcesc pe un apendice de 3 km latime (https://pbs.twimg.com/media/CUkksB9WIAAg9EX.jpg), a carei traversare a durat probabil citeva secunde, iar turcii au doborit avionul in timp ce se afla probabil in spatiul aerian sirian. Cica au avertizat de 10 ori. Eu nu cred ca ar fi avut timpul necesar pentru 10 avertismente.

   Turcia joaca de partea ei. Nu-i place sa aiba ATACURI teroriste (atentat eu stiu ca inseamna tentativa nereusita), dar ii place petrolul ieftin de la ISIL, ca si Iranului. ISIL e sponsorizat de multe state care se dau dusmanii lor cu gura sau cu fapta. Arabia Saudita si Qatar de exemplu.

   Toate astea pentru ca se face ce e “politically correct”, nu ce trebuie. Pentru ca lumea e condusa de politicieni, civilii traiesc in gunoiul pe care-l fac poiliticienii, iar gunoierii politicienilor sint militarii. Toate prostiile alea cu onoarea, libertatea, patria sint cretinisme primitive cu care se spala pe creier civilii ca sa ajunga gunoieri politici.

   Stiu ca pe site-ul asta intra si militari si ii rog ca, inainte sa sara cu gura si sa-mi pretinda scuze, sa gindeasca nitel la rece la ceea ce am scris si sa nu particularizeze.

   • LanceR said:

    Din harta aia rezulta ca avionul rusesc s-a plimbat destul de mult prin zona si a trecut de doua ori prin spatiul aerian turc. Poate o fi fost avertizat de zece ori incepand cu primul “viol” si a continuat cat se afla in Siria, dar in zona de granita. Iar cand a intrat a doua oara l-au dat jos.

 • Jap said:

  Turcaleții și-au dat foc la valiză.

  • Mig-21 LanceR said:

   eu cred ca mai degraba le-au aratat la rusi cine e sefu si unde le e locu’

 • Aiurel Vlaiciu said:

  Revin cu o întrebare pe care mi-am pus-o de mult și în alte cazuri: Pe ce frecvență au somat turcii? Și rușii trebuiau să asculte pe frecvența aia? În orice misiune de poliție aeriană, de unde știi că “violatorul” te aude cînd îl somezi?

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.