Su-25 iese din productie

Unul dintre cele mai cunoscute avioane reactive sovietice/rusesti, Suhoi Su-25 Frogfoot, va iesi din productia de serie.

Producatorul United Aircraft Corporation (UAC) a hotarat sa inchida linia de productie a lui Su-25, decizia fiind apoi confirmata de Ministerul Industriei si Comertului.

Din cate se pare, decizia este una politico-strategica si am sa explic imediat. Este prefigurat ca inlocuitorul lui Su-25 pentru misiunile CAS si atac la sol sa fie un derivat al YAK-ului 130.

Aici intervine politicul, care impinge cumva in fata Yakovlevul, insa ramane de vazut cum se va descurca 130 in acest rol. Din punct de vedere militar, cu toate modernizarile la care a fost supus, Su-25 este depasit. Era depasit inca de-acum un deceniu, asa ca decizia de a-l inlocui este una cat se poate de intemeiata.

Este insa aceasta dilema a multirolului-trainer. 130 a fost dezvoltat ca trainer avansat care ar putea executa si misiuni de lupta. Fortand putin, un fel de IAR-99 de la noi pe care pui lansatoare de PRND-uri. Rusii spun ca vor lucra totusi serios la varianta CAS a Yak-ului si ca va iesi o chestie nu decenta, ci foarte performanta.

Pana una-alta, Su-25, caci despre el este vorba, va mai ramane inca multi ani in dotarea baietilor lui Putin, insa presupun ca va fi retras incepand cu variantele mai vechi pe masura ce Yak-130 va fi cumparat.

6
Leave a Reply

avatar
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
CezaralbertLanceRJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Am să aprind o lumînare la biserică.

Jap
Guest
Jap

’25 și cu A-10 au făcut istorie,poate georgienii continuă să-l mențină în fabricație.

albert
Guest
albert

comment image

Jap
Guest
Jap

Merită înrămată.

Cezar
Guest
Cezar

Locul lui SU 25 si A 10 este langa IAR 93, adica langa cei ‘drepti’, la loc de lumina si cu multa verdeata, unde nu-i nici indurare nici suspin! 🙂

Nu stiu cat or sa-l mai tina georgienii in productie, avand in vedere ca ar ramane doar ei ca ofertanti. Poate se mai gasesc cumparatori.