Home » Aviatie militara, featured, headline

Su-25 iese din productie

13 February 2017 6 Comments

Unul dintre cele mai cunoscute avioane reactive sovietice/rusesti, Suhoi Su-25 Frogfoot, va iesi din productia de serie.

Producatorul United Aircraft Corporation (UAC) a hotarat sa inchida linia de productie a lui Su-25, decizia fiind apoi confirmata de Ministerul Industriei si Comertului.

Din cate se pare, decizia este una politico-strategica si am sa explic imediat. Este prefigurat ca inlocuitorul lui Su-25 pentru misiunile CAS si atac la sol sa fie un derivat al YAK-ului 130.

Aici intervine politicul, care impinge cumva in fata Yakovlevul, insa ramane de vazut cum se va descurca 130 in acest rol. Din punct de vedere militar, cu toate modernizarile la care a fost supus, Su-25 este depasit. Era depasit inca de-acum un deceniu, asa ca decizia de a-l inlocui este una cat se poate de intemeiata.

Este insa aceasta dilema a multirolului-trainer. 130 a fost dezvoltat ca trainer avansat care ar putea executa si misiuni de lupta. Fortand putin, un fel de IAR-99 de la noi pe care pui lansatoare de PRND-uri. Rusii spun ca vor lucra totusi serios la varianta CAS a Yak-ului si ca va iesi o chestie nu decenta, ci foarte performanta.

Pana una-alta, Su-25, caci despre el este vorba, va mai ramane inca multi ani in dotarea baietilor lui Putin, insa presupun ca va fi retras incepand cu variantele mai vechi pe masura ce Yak-130 va fi cumparat.

6 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.