Suedia va disponibiliza aproape 100 de Gripen C/D

Suedia va disponibiliza in anii ce vin aproape 100 de avioane de lupta Saab Gripen C/D, o decizie care a provocat discutii in statul nordic.

Nu, suedezii nu-s idioti si nici nu vor da avioanele la fier vechi, totul facand parte dintr-un plan de restructurare si modernizare a fortelor armate.

Prin urmare, Suedia a decis ca fortele aeriene proprii sa se bazeze pe viitor pe noul multirol Gripen E/F, urmand a renunta treptat la “batranele” C/D-uri. E chestie legata de costuri si integrare, dar in principiu de costuri. Suedezii vor avea avioane mai putine, dar mai performante.

Ce se va intampla cu cele 97 de bucati de Gripen C/D ce vor fi disponibilizate nu se stie inca foarte clar. Se speculeaza ca avioanele ar putea fi canibalizate si demontate de tot ce poate fi reutilizat, urmand ca apoi sa fie scrap-utite.

Personal, mi-e foarte greu sa cred ca aproape 100 de avioane cu mai putin de 1000 de ore de zbor vor fi date la fiare. As spune ca bucatile cele mai vechi si mai uzate vor fi canibalizate si distruse, intr-adevar, dar avioanele bune vor fi stocate pe masura ce vor fi scoase din dotare.

Si tind sa cred ca se vor cauta clienti la export, mai ales ca piata sehasurilor e parca mai plina de doritori ca niciodata. Cred ca niste avioane de generatia 4 foarte putin zburate, practic cam ca noi, la un pret accesibil vor deveni rapid foarte atractive.

Si sa nu incepem cu noi, noi am ales deja. Dar, uite, Croatia cauta avioane. Sunt prin Africa destule tari care vor lua avioane daca vor fi interesate cu niste comisioane bine plasate. In America de Sud, Brazilia poate fi vectorul de vanzare al unor Gripen C/D.

9
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
LanceRJapAdiRaptor Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Raptor
Guest
Raptor

Pe aici mai sunt si mancatorii de muraturi care tot cauta precum argentinienii prin gunoaiele altora pe motiv de monei

Raptor
Guest
Raptor

Si daca vin cu oferta buna poate vedem cateva si prin ukrainskaya

Adi
Guest
Adi

Ucrainienii nu sunt tampiti.

Jap
Guest
Jap

Cînd vor fi retrase C\D-urile,vor ajunge direct la muzeu,nu le vor cumpăra nimeni. Nu se îngrămădesc acum cînd sînt noi, dar peste 15 ani cînd vor fi fiare vechi.

Raptor
Guest
Raptor

Sunt drstule state prin africa ce au nevoie de aparate noi/moderne pentru a-si inlocui parcul, chiar daca vor lua loturi mici dar ar fi un aparat foarte bun pentru asemenea tari datorita intretinerii si costurilor de operare, plus de achizitie.
Mai vad aici si Thailanda sa ia cateva la ce nebunie a in Asia cu achizitiile militare si ar opera practic aceeasi varianta de Gripen.

Tari care nu si-l permiteau nou acum au ocazia sa-l ia aproape nou dar pe alti bani.

Adi
Guest
Adi

Sigur costurile de operare sunt asa mici cum spun suedezii, ca operatorii de Gripen mint de rup cand se plang ca sunt cu 50% mai mari decat li s-a spus. Iar disponibilitatea flotelor e uriasa, ca Volvo e o mare fabrica si tine pe stoc oricate piese de schimb sunt necesare (si nu se asteapta cateva luni, cum spun aia rai).

Adi
Guest
Adi

PS. Volvo e mentionat doar ca exemplu despre unde se duce Saab, incetisor.

Jap
Guest
Jap

Nici o țară din africa care nu face parte din Commonwealth nu va cumpăra gripen. Africanii salivează după bimotoare puternice,gen mig 29 și su-30,ca să nu fie ‘democratizați’ și să le ciordească resursele. In afară de Africa de sud și Botsuwana care ar dori o escadrilă (foste teritorii ale Imperiului Britanic) nu prea se văd mușterii care să saliveze după Gripen.