“Suntem hartuiti de avioane militare rusesti”

avioaneAm pus ghilimele ca sa stiti ca n-am spus-o noi, cel putin nu acum, pentru ca am spus si noi chestia asta anul trecut.

De aceasta data, declaratia ii apartine unui om care pana acum trei luni avea acces la informatii clasificate la care muritorii de rand ca noi viseaza numai.

Este vorba despre Iulian Fota, fostul consilier pe probleme de securitate al fostului presedinte al Romaniei, Traian Basescu. Iata ce spune, pentru ca apoi sa comentam doar putin.

“Suntem deja hartuiti de avioane militare rusesti care vin si zboara ostentativ pe la granitele noastre, ne obliga sa ridicam aviatia militara in aer. De asemenea, ii testeaza pe bulgari si pe turci. Deci suntem deja intr-o faza in care acum 3-4 ani nu eram”, a spus Fota pentru Ziare.com.

Bun, fostul consilier al fostului presedinte nu ne spune o noutate, insa faptul ca o face din postura unui om care vorbeste cu date concrete, nu ca noi pe presupuneri si insinuari, este cu atat mai important.

Anul 2014 a fost unul foarte aglomerat pentru Fortele Aeriene Romane, in special pentru pilotii de MiG-21 aflati in Serviciul de Lupta – Politie Aeriana, prezenta rusa in apropierea granitelor noastre crescand considerabil.

Din cate stim noi, si nu bagam mana in foc ca stim corect, incidente intre pilotii nostri si cei ai lui Putin n-au existat, insa simplul fapt ca formatii de avioane rusesti se apropie de Romania si refuza sa-si anunte intentiile ar trebui sa ne dea fiori.

Nu pot sa nu ma intreb si sa intreb public, prin intermediul acestui site, oare cum mai stau LanceR-ele noastre la capitolul resursa de zbor dupa 2014?

Si nu pot sa inchei fara sa-mi amintesc pentru a nu stiu cata oara ce mi-a spus unul dintre pilotii nostri atunci cand am avut onoarea de a-i vizita la baza de la Borcea: “Noi decolam de fiecare data cand e nevoie. Sunt constient ca ma pot intalni cu avioane mai noi si mai bune, dar niciodata n-am ezitat”.

Chapeau bas, domnilor!

4 thoughts on ““Suntem hartuiti de avioane militare rusesti”

  1. Aspectul pozitiv al acestei stari de fapt este ca va obliga România sa accelereze inzestrarea aviatiei si antrenamentul pilotilor.

    Partea proasta e ca nu sunt bani si ca resursa de zbor existenta se va epuiza rapid.

  2. Faptul ca rusii zboară in apropierea granițelor, dar in afara spațiului nostru aerian, nu înseamnă ca ne hartuiesc.

    SUNTEȚI PARANOICI, DOMNILOR !! Iar rusii știu asta, si își bat joc de noi. Îmi imaginez cum rad piloții, în hohote !

    1. Nu stiu daca e paranoia. Pilotii rusi zboara, intr-adevar, in spatiul aerian international, dar de multe ori o fac pe cursuri direct spre Romania. Si cum nu raspund apelurilor controlorilor de la sol, suntem nevoiti sa trimitem avioanele proprii la interceptie, tocmai pentru ca rusii nu isi anunta intentiile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.