Tarom se duce in cap. Pierderi de PATRU ori mai mari in prima jumatate a lui 2017

Zilele astea au aparut pe piata cifrele Taromului pentru primul semestru din 2017 si, potrivit acestora, operatorul aerian se duce in cap in ritm accelerat. Dar poate nu-i dracul atat de negru, vedem imediat.

Cifrele nu mint si cifrele spun ca in primul semestru al acestui an Tarom a ajuns la pierderi de 104,3 milioane de lei, in jur de 23 de milioane de euro. In primul semestru din 2016, pierderile Tarom erau de 28,6 milioane de lei, adica vreo 6,3 milioane de euro.

Cum s-a ajuns aici e destul de simplu de aflat. In prima jumatate a acestui an Tarom a avut doua avioane mai putin dupa ce, in toamna lui 2016, cele doua Airbus A310 au fost scoase din serviciu si niciun istet cu post bine platit nu s-a gandit ca avioanele trebuie inlocuite in momentul renuntarii la cele vechi, ca sa nu se ajunga in situatia anularii de curse.

Drept dovada, cifra de afaceri a Tarom a fost in primul semestru din 2017 cu 17,5 milioane de euro mai mica decat cea din perioada similara a lui 2016.

Adaugam aici si inchirierea celor doua Boeing B737, desi aici recunosc ca am o dilema. Adica nu stiu daca s-a inceput plata leasingului din momentul semnarii contractului, undeva prin aprilie-mai, sau daca din momentul livrarii, in iunie, caz in care avioanele noi ies momentan din discutia cu pierderile. As tinde sa spun ca plata se face totusi din momentul livrarii, e pana la urma leasing, caz in care scoatem avioanele noi dintre pierderi momentan.

Asadar, cauzele pierderilor trebuie cautate in alta parte. Decizia “managerilor” de a nu cumpara avioane noi inainte de a scoate doua aparate din flota se dovedeste a fi, asa cum am prezis, una dezastruoasa din punct de vedere financiar pentru companie, insa evident ca nimeni nu va plati pentru ca e o companie de stat pe care o mulg toti.

Totusi, nu doar minusul de doua avioane a dus la aceste pierderi. Mai e si altceva acolo pentru ca nu prea ies cifrele la socoteala. E posibil, si aici recunosc ca speculez putin, ca factorul de incarcare pe anumite sau mai multe curse sa fie destul de redus sau macar mai redus ca in 2016 si de aici pierderile mai mari.

Va spuneam ca nu e dracul atat de negru si aici ma refer la cele doua 737 noi. Sa vedem pe bilantul de final de an cu evoleaza cumpania si daca investitia este una rentabila sau, dimpotriva, daca e inca un cui in sicriul companiei.

P.S. PSD a numit-o in Consiliul de Administratie al TAROM pe Adriana Ionescu, fosta jurnalista la Romania TV.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of