Tragedia in care au murit Kiru si Bikeru – de la eroare de pilotaj la conditii meteo nefavorabile

Procurorii militari si-au schimbat total opinia despre tragedia din toamna anului trecut, in care pilotii Laurentiu “Kiru” Chirita si Sorin “Bikeru” Avram si-au pierdut viata.

Daca in prima faza s-a spus ca o eroare de pilotaj a dus la prabusirea aparatului MiG 21, acum, dupa o ampla ancheta, de vina ar fi conditiile meteo nefavorabile.

Concret, chiar daca in ziua respectiva nu a plouat si nu a existat un plafon jos, aparatul pilotat de Kiru ar fi fost destabilizat de o pala puternica de vant, ivita in mijlocul unei manevre acrobatice, dupa cum informeaza Evenimentul Zilei.

“Comisia spune că această manevră s-a făcut mai jos, cel mai probabil din cauză că piloţii nu au văzut corect indicaţia de altitudine la bordul avionului. Acest lucru poate fi cauzat de o orbire temporară din cauza soarelui. Conform acestei concluzii, cauza accidentului ar fi eroarea umană”, spunea, in luna ianuarie, procurorul militar Liviu Lascu, din cadrul Parchetului Militar Cluj.

Anchetatorul mai sustinea ca, in momentul tragediei, “cei doi piloti executau o misiune de urcare verticală, răsturnare şi revenire, manevră care a fost executată la o altitudine de 1.200 de metri, mai joasă cu 200 de metri decât cea prevăzută în manualele de zbor”.

Kiru si Bikeru au cazut pe 1 noiembrie 2010. Informatiile despre acest teribil accident sunt si acum, la aproape un an distanta, contradictorii, insa aceste ultime detalii vin sa cinsteasca memoria celor doi, acuzati pe nedrept de o eroare de pilotaj pe care numai cei care nu i-au cunoscut au crezut-o.

Urmariti mai jos un clip video cu relatarea stirii despre accident:

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of