Home » Aviatie sportiva, featured, headline

Tragedie la Clinceni: Doi parasutisti au murit, al treilea a fost ranit

18 October 2015 9 Comments

Clipboard01Tragedie la Aerodromul Clinceni, acolo unde un parasutist a murit, iar alti doi au fost raniti in urma unei coliziuni in aer.

UPDATE: Femeia care executase zborul in tandem in calitate de pasager a murit si ea, duminica seara, la spital.

Din primele informatii, a fost vorba despre doua salturi concomitente, unul in tandem si unul solo. In zborul in tandem se afla o pasagera alaturi de un instructor foarte experimentat, in timp ce solo era un parasutist incepator, cu mai putin de o suta de salturi la activ.

La un moment dat, la aproxitativ 100 de metri deasupra solului, cele doua parasute s-au incurcat din motive evident necunoscute, iar cei trei oameni au cazut in spirala, lovindu-se puternic de sol.

In urma impactului, parasutistul neexperimentat si-a pierdut viata, instructorul a ajuns in stare critica la spital, iar pasagera din zborul in tandem a suferit rani care nu ii ameninta viata.

9 Comments »

 • Adi said:

  Motivul nu e evident necunoscut, cine era la fata locului si a vazut scena evident il stie: indisciplina in zbor si nerespectarea distantelor de siguranta. Din pacate salturile la TNT Brothers sufera cronic de asa ceva, inclusiv pilotul care efectueaza lansarile, totul cu ingaduinta conducerii Aeroclubului care conduce operatiunile de zbor.

 • Adi said:

  Nu pot comenta mai mult, in nici un caz aici (e loc public).

  • LanceR said:

   Era interesant daca ne spuneati mai multe. Pana la urma, nu ofereati verdicte, ci va exprimati doar o opinie, cu atat mai valoroasa daca ati fost martor ocular.

 • Adi said:

  Problema e ancheta in curs care chiar imi doresc sa clarifice circumstantele fara sa se poata pune in discutie integritatea in nici un fel, nici prin “scurgeri in presa”. Singura informatie importanta in acest moment e in comunicatul parchetului: “La aceeasi data, in cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale cu privire la infractiunile de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu sau neindeplinirea lor, daca fapta este de natura sa puna in pericol siguranta zborului, prevazute de art. 192 Cod penal, art.196 Cod penal si art.98 din OUG 29/1997 privind Codul aerian civil.”; pe langa pilot (care a fost audiat ieri cu translator oficial, fiind belgian), mai sunt si alte persoane de audiat, in special de la aeroclub, si intrebari de raspuns precum:
  – de ce aterizarile la TNT Brothers se fac pe breteaua din fata hangarului si nu la groapa de nisip de langa turn, caz in care din turn nu se poate urmari situatia (sunt aproape 800 de metri)
  – de ce TNT Brothers blocheaza deseori zona respectiva de bretea din dreptul hangarelor, blocand accesul avioanelor in capatul pistei 06
  – de ce avionul lor decoleaza si aterizeaza mai des de pe bretea decat de pe pista
  – de ce aterizarile parasutistilor se fac deseori la viteze foarte mari (aripa verticala) cu redresare foarte jos (5-10 metri), in timp ce pe aerodrom se desfasoara alte zboruri civile (avioane si planoare)
  – de ce se permit salturi mixte la tandem si antrenament pentru parasutistii fara experienta
  – cum se asigura separarea verticala si orizontala a salturilor
  – cum se asigura dirijarea aterizarilor in faza terminala (ultimii 50-100m)

  • LanceR said:

   Multumesc.

  • LanceR said:

   Dar o remarca: intrebarile dvs. nu trebuiau adresate inainte de aceasta tragedie? Nu de dvs. neaparat, ma gandesc ca nu sunteti singurul care ati observat lucrurile acestea.

   • Adi said:

    Aeroclubul Romaniei e un stat in stat si pe Clinceni fac ce vor fara sa le ceara nimeni socoteala. Sunt atatia scheleti prin dulapurile loc ca e de mirare ca nu au fost mai multe probleme grave. Sunt multe lucruri urate care sunt cunoscute in bransa, dar care nu pot fi rezolvate din exterior: elevi care fac scoala cu anii dar nu zboara, alte persoane care zboara cu avioanele si benzina alocate elevilor, instructori care nu au experienta de zbor decat pe hartie si nu stiu sa zboare decat ca in pilot cu 50 de ore, instructori care au luat examenele de radiocomunicatii in engleza dar nu stiu deloc engleza, evenimente facute doar ca sa justifice niste cheltuieli, recentul campionat national care nu a fost anuntat decat pe Facebook ca eveniment si in care nu s-a putut inscrie nimeni din afara Aeroclubului, piloti privati care zboara discretionar cu avioanele Aeroclubului, un numar mare de Extra foarte scumpe cand nu au benzina pentru copiii aia de 17 ani care vin la curs si doar stau sa se uite, inregistrari ca ULM (450 kg) de Festival RS40 care au greutatea la gol 380kg (cu benzina si 2 persoane de orice greutate depasesc 500kg), conditii de licentiere doar ca sa justifice existenta (in toata lumea cu PPL se poate pilota ULM, in Romania trebuie licenta separata ca sa aibe departamentul de licentiere activitate, ca bate vantul pe-acolo), Clinceniul neomologat si fara cod ICAO, mai vreti? Mai sunt, dar sunt satul.

    • LanceR said:

     Foarte interesant ce spuneti. Si stiu ca poate par idealist, dar pana si in cadrul unui stat in stat exista organisme de supracontrol care pot lua masuri.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.