Home » Aviatie militara, featured, headline

Trump viseaza la Super Hornet in locul lui F-35

28 December 2016 4 Comments

President-elect al Statelor Unite ale suei viseaza ca Super Hornetul sa ia locul lui F-35 ca si cal de povara al aviatorilor americani in urmatoarele decenii si trecut la fapte.

The Donald a postat pe Twitter, unde altundeva, un mesaj prin care anunta ca le-a cerut celor de la Boeing sa ii prezinte costurile unui “comparable F-18 Super Hornet”. Am ras 🙂

El mai spune ca a luat aceasta decizie din cauza “tremendous cost and cost overruns” si aici are dreptate, ba chiar profita de faptul ca inca nu e in functie pentru a-si mai face putina campanie de imagine. Asa cum presupun ca va fi intreg mandatul sau. Singurul mandat.

Sunt deja multi specialisti care au transmis ca Trump cere imposibilul si ca numai un magician poate transforma un avion de generatia 4.5, cum e Super Hornetul, intr-unul de generatia 5.

Sigur, Boeing ar mai putea pune niste clopotei si braduti parfumati pe Super Hornet, poate integra niste sisteme, niste arme, dar cam atat. Nu poti face din F-18 un F-35 neam. Asa cum nu poti face din Su-35 un PAK FA. Sau din J-11 un J-20.

Trump face totusi un joc interesant, dar si periculos. Nu se prea obisnuieste sa dai peste bot unui gigant al industriei de aparare, cum e Lockheed, folosindu-te de un alt gigant, deloc intamplator chiar marele rival de pe piata.

Foarte probabil, se incearca o reducere a costului 35-ului, dar ma indoiesc ca va fi o initiativa care va avea succes. Asta daca nu se apuca LM sa mai taie din capabilitati, ceea ce ar fi cu adevarat dramatic pentru militari.

Sa nu uitam insa doua lucruri. Reactia aceasta a lui Trump a venit la doua zile dupa ce s-a intalnit cu CEO-ii de la LM si Boeing. Si chiar Boeing a fost pus la zid de acelasi the Donald pentru costul prea mare al noului Air Force One.

4 Comments »

 • Cristian said:

  Cine crede ca LM este concurent cu Boeing, sau viceversa, sau concurent real cu Eurofighter, Gripen, etc, este un naiv. Astia au piețele împărțite. Ca atare, el poate sa încarce preturile cat vrea, asta fiind una din explicatiile preturilor mari. Iar faptul ca Trump ii mai ameninta cu “concurenta” nu poate fi decat benefic : ii mai sperie totusi.

 • Jap said:

  ‘Banii nu cresc în copac’.

 • Marius said:

  Din care capabilitati sa mai taie?

 • Cezar said:

  Citeam undeva ca trump vrea Advanced Super Hornet, nu Super Hornet…..si ca acesta are cam 80% din capabilitatile lu F 35, la un pret mult mai mic. Este adevarat sau ‘Trompeta’ urla de nebun? 🙂

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.