Home » Aviatie civila, Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured, headline

Ultimul Tu-154 a parasit linia de productie

20 February 2013 One Comment

tu-154Unul dintre cele mai cunoscute avioane de pasageri din era sovietica, Tupolevul Tu-154, se indreapta spre sfarsitul carierei, ultimul aparat parasind linia de productie al uzinei Aviakor, din Samara.

Avionul va fi livrat Ministerului Apararii din Rusia.

Chiar daca productia de serie a fost oprita, fabrica din Samara va asigura in continuare intretinerea si repararea avioanelor.

Tu-154 a efectuat primul zbor in octombrie 1968 si a intrat in serviciu in februarie 1972. A fost unul dintre cele mai de succes produse ale industriei aeronautice din Rusia, fiind exportat in 26 de tari.

In Romania a zburat in cadrul Tarom, insa a fost si avion de protocol pentru membrii Guvernului.

Cel mai cunoscut incident in care a fost implicat un Tu-154 este cel din 2010, cand un astfel de aparat, apartinand Fortelor Aeriene Poloneze, s-a prabusit langa Smolensk, atunci pierzandu-si viata presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, sotia acestuia, Maria, guvernatorul Bancii Centrale din Polonia – Slawomir Skrzypek, seful Statului Major – Franciszek Gagor si alti demnitari polonezi.

One Comment »

  • Maverick said:

    Un controlor de trafic aerian de la Otopeni mi-a spus odata ca e cea mai mare placere sa dirijeze in zbor un Tu-154 pentru ca poate schimba altitudinea mult mai rapid decat majoritatea avioanelor comerciale. In plus, dupa parerea mea, ssubiectiva, desigur, e unul din cele mai frumoase avioane de transport din toate timpurile alaturi de aparate precum Lockheed 10B Electra, Lockheed C-121C Superconstellation si altele!
    Jos palaria, Tupolev!

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.