Home » Aviatie civila, featured, headline

Un avion Blue Air s-a defectat de doua ori in aceeasi zi

10 August 2017 6 Comments

Foto: Blue Air

Mie mi se pare de ras, dar ca pasager cred ca ar fi un incident de plans. Un Boeing B737 al celor de la Blue Air s-a defectat de doua ori intr-o zi, daca va vine sa credeti.

Povestea incepe joi dimineata, atunci cand Boeingul 737-400 inmatriculat YR-BAS (din cate am gasit) a decolat de pe Bacau cu destinatia Milano. La scurt timp dupa decolare, echipajul a observat notificarea care indica defectiunea unui senzor, asa ca s-a luat decizia revenirii pe Bacau.

“Pilotul avionului a semnalat aprinderea unui senzor, astfel ca s-a luat decizia reintoarcerii aeronavei. Echipa tehnica a companiei care detine aeronava nu a confirmat problema tehnica, permitand reluarea zborului”, a declarat purtatorul de cuvant al aeroportului din Bacau, Cezar Ficuta.

La trei ore de la prima decolare, cu pasagerii reimbarcati, Boeingul a plecat din nou spre Milano. Numai ca, surpriza, a reaparut si alerta. Echipajul a luat decizia continuarii zborului pana la Bucuresti, unde a si aterizat.

Undeva in jurul orei 14:00, un alt Boeing 737 al Blue Air, de data asta un 733 inmatriculat YR-BAF, a plecat cu bine spre Milano. Aparent, a treia incercare e intotdeauna cu noroc.

YR-BAS, avionul cu probleme repetitive, are o vechime de aproape 25 de ani.

Tot joi dimineata si tot cu plecare de la Bacau, de data asta cursa spre Luton, a avut si ea probleme. Tot o defectiune tehnica a facut sa apara avertizarea de depresurizare, mastile de oxigen au coborat si Boeingul a revenit pe aeroport.

De data asta avionul a fost inlocuit fara discutii.

Nu stiu cum se face, da’ ma uitam pe site-urile alea de aviatie civila si nimic-nimic despre aceste incidente. Aia care scriu ca s-a lansat cursa de nicaieri spre nicaieri, ca operatorul x si-a gasit avionul zgariat in parcare, ca nu stiu ce companie a lipit stickere pe nu stiu ce epava, aia nu scriu nimic despre asta. Pai o fi frumos?

6 Comments »

 • Mihai said:

  De fapt s-a stricat doar odata. Dar acel senzor reactiona ciudat doat in anumite conditii (in zbor). La sol functiona foarte bine.

  • LanceR said:

   Adica nu a plecat de pe Bacau, a revenit pe Bacau, a plecat de pe Bacau si s-a oprit pe Otopeni?

 • Andreea said:

  Acum o saptamana am patit acelasi lucru, tot cu Blue Air, pe destinatia Otopeni-Bodrum. A treia imbarcare a fost cu succes. Aterizarea, cu oarece probleme. Se pare ca zboara cu toate vechiturile.

 • Viorel said:

  Problem: Something loose in cockpit.
  Solution: Something tightened in cockpit.

  P: Autopilot in altitude-hold mode produces a 200 feet per minute descent.
  S: Cannot reproduce problem on ground.

  http://aviationhumor.net/pilots-vs-maintenance-engineers/

  Sper ca WIZZ e in conditii mai bune, nu de alta dar urmeaza sa zbor cu ei in curand.

  @Autor: multumiri pentru articole! Sunt un profan in ceea ce priveste aviatia dar (sau poate de aceea?) le gasesc foarte interesante.

 • ValTud said:

  Mda, ciudat cu senzorii astia! Se defecteaza numai in aer!!!

  Eu am mai observat ceva, ca motoarele se defecteaza numai cand sunt pornite!!! Nu e ciudat?!

  Si la modul serios: nu apar cam multe incidente in ultimul timp?!

  • Adi said:

   Nu. Se popularizeaza mult mai mult si se sufla in iaurt mult mai mult. Pana acum erau chiar mai multe, doar ca nu afla toata lumea de ele.

   De asemenea pana acum se putea zbura linistit in conditiile de echipare minima, in care ai voie sa zbori cu un numar de defectiuni la bord atata timp cat aparatura de baza (lista minima obligatorie) e functionala. Toata aparatura de bord e cel putin in dublu exemplar, unele chiar mai mult, inclusiv pe avioane mult mai mici si mai simple. Dar acum sufla si in iaurt si se intorc la sol si daca se arde becul de la frigider. Iar avioanele moderne au un numar urias de becuri (e o metafora, in caz ca nu s-a prins cineva). Ca sa zbori in zilele noastre fara tub Pitot functional e considerat crima impotriva umanitatii, ca nici pilotul automat si nici pilotii umani automati (alta metafora) nu sunt in stare sa zboare fara afisaje cu 4 zecimale (tot metafora).

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.