Un avion BN-2 a aterizat fortat in judetul Cluj. Operatiune de salvare extrem de dificilaA BN-2 airplane crash landed in Cluj county. Extremly difficult rescue operation

BN-2Un avion Britten-Norman BN-2 Islander apartinand Scolii Superioare de Aviatie Civila a aterizat fortat intr-o zona montana din judetul Cluj, Aparatul, care plecase din Bucuresti si trebuia sa ajunga la Oradea, efectua o misiune umanitara.

UPDATE: Pilotul Adrian Iovan si tanara rezidenta au murit. Ceilalti cinci supravietuitori au ajuns la spitalul din Cluj.

Avionul BN-2 era pilotat de “celebrul” Adrian Iovan (daca asta ar avea vreo importanta) si plecase de la Bucuresti cu destinatia Oradea, acolo unde cei patru medici si asistenta aflati la bord trebuiau sa recolteze mai multe organe necesare operatiilor de transplant.

La un moment dat, ceva nu a mers tocmai bine iar aparatul a aterizat fortat undeva in judetul Cluj, intre Huedin si Campeni, in zona Belis. Este o zona de munte, impadurita si greu accsibila, de aceea misiunea de salvare a decurs extrem de greu.

Un elicopter al SMURD a fost trimis la locul accidentului, insa vremea capricioasa de munte nu a permis aterizarea, astfel ca s-a optat pentru trimiterea mai multor ambulante si masini de interventie.

Apelul de urgenta a venit putin dupa ora 16.00 si a fost efectuat de unul dintre medicii aflati la bord. Acesta a explicat ca toti pasagerii si membrii echipajului sunt in viata, insa toti au rani mai mult sau mai putin serioase.

Avionul Britten-Norman BN-2 Islander apartine Scolii Superioare de Aviatie Civila. Este un aparat robust, cu aripile plasate deasupra fuselajului, bimotor, care a zburat pentru prima data la mijlocul anilor ’60. Acest tip de aparat a fost construit o buna bucata de timp si in Romania, la IRMA Bucuresti, sub licenta britanica.

Foto: Corneliu Balan/ planespotters.netBN-2A Britten-Norman BN-2 Islander airplane from Romanian Aviation Academy crash landed in Cluj county. The plane took off from Bucharest and was suposed to land at Oradea in an humanitarian mission.

At board were two pilots, four doctors and one nurse.

The BN-2 airplane crash landed in a mountain area from Cluj county, extremly inaccessible. A SMURD hellicopter was sent at the crash site, but it couldn’t intervene due to rough weather. So, 4 or 5 ambulances and tens of mountain gendarmes and volunteers were sent to save the 7 people injured.

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Aviatia Magazin » Blog Archive Primele imagini cu epava avionului BN-2 aterizat fortat in Apuseni | Foto » Aviatia Magazin Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of