Home » Aviatie militara, featured, headline

Un avion IAR-99 s-a prabusit la Bacau

16 July 2018 6 Comments

Un avion de antrenament avansat IAR-99 Soim s-a prabusit, luni, in apropierea Bazei 95 Aeriene Bacau.

Din primele informatii, care in momentul de fata sunt putine, se pare ca cei doi piloti aflati la bord au reusit sa se catapulteze.

UPDATE: Cei doi piloti au aterizat dupa catapultare intr-un lac de acumulare si au fost recuperati de echipajele SAR.

UPDATE 2: Iata mai jos si comunicatul Ministerului Apararii.

O aeronavă de tip IAR 99 Șoim cu dublă comandă din Baza 95 Aeriană ”Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” de la Bacău s-a prăbușit astăzi, în jurul orei 13.30, în zona localității Nicolae Bălcescu, județul Bacău.

Cei doi piloți au reușit să se catapulteze, echipele de salvare sunt în legătură cu ei și au început deja operațiunile de recuperare.

Conducerea Bazei 95 Aeriană a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații.

UPDATE 3: Se cunoaste si identitatea pilotilor aflati la bord.

Comandorul Marcel Breşug, şeful de stat major al Bazei 95 Aeriană ”Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu”, şi căpitan-comandorul Iulian Pena, instructor-şef zbor în cadrul aceleiaşi unități militare, s-au catapultat astăzi, 16 iulie, în jurul orei 13.30, la 5 kilometri vest de localitatea Nicolae Bălcescu din județul Bacău, deasupra Lacului Galbeni.

Piloţii au fost recuperaţi de echipele de căutare-salvare ale bazei aeriene și se află în stare stabilă. Un elicopter SMURD execută deja, la această oră, un zbor pentru evacuarea primului dintre piloţii recuperaţi către Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, din București, urmând ca cel de-al doilea să fie transportat la acelaşi spital cu un avion de tip C-27J Spartan, din cadrul Forţelor Aeriene Române, configurat pentru evacuare medicală.

Comandorul Breşug, în vârstă de 41 ani, are la activ peste 1.000 de ore de zbor pe aeronava IAR 99 Şoim, iar căpitan-comandorul Pena, în vârstă de 40 de ani, are o experienţă de zbor de aproape 450 de ore pe aeronava menţionată.

Evident, in momentul de fata nu se poate vorbi despre cauze ale accidentului, insa este de asteptat ca si flota de 99 sa fie consemnata la sol pe o perioada nedeterminata.

6 Comments »

 • tarabostes said:

  Bravo lor si multumim lui Dumnezeu ca nu s-a inregistrat o dubla tragedie .

 • tarabostes said:

  Sa nu fiu inteles gresit…bravo lor pilotilor pentru reactie pt ca fiind in capatul pistei ma gândesc ca poate erau in decolare aterizare ,deci inaltime mica.

 • Ilie said:

  Si uite asa cumparam inca 36 de F-16. Ministrul zicea ca putem face politie aeriana si cu Soimi. Na ca acum sunt consemnati. Deci in afara de Spartane, Herculese si IAR52 mai zbozra ceva? se antreneaza ai nostri pe F-16?

  • LanceR said:

   Bineinteles ca se zboara pe F-16. Iar MiG-21 si IAR-99 vor reveni la zbor in scurt timp. Zile, poate una-doua saptamani cel mult.

  • Vasile Guta-Ciucr said:

   “Ministrul zicea ca putem face politie aeriana si cu Soimi.”
   Si are dreptate, indiferent cum evolueaza situatia.

   Care sunt punctele slabe ale Soimului referitor la atac electronic si optic? Cum se poate provoca de la distanta prabusirea unui avion? Ca stim ca se poate (avionul polonez prabusit cu toata conducerea Poloniei). Avem acces la sursele firmware-ului de pe aparate? Banuiesc ca nu…

   • LanceR said:

    Cum anume faci politie aeriana cu un avion care nu e subsonic si care nu are integrate arme aer-aer?

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.