Home » Aviatie civila, featured, headline

Un Boeing 737 al Blue Air ar fi fost interceptat de F-16 in Belgia

18 December 2016 5 Comments

Un avion Boeing 737-79P al companiei Blue Air ar fi fost interceptat vineri de doua avioane F-16 belgiene. Aeronava efectua cursa 0B5131, intre Larcana (Cipru) si Londra (Luton).

Bun, spun ar fi fost pentru ca deocamdata informatia este transmisa doar pe forumurile de aviatie, nefiind confirmata oficial nici de Blue Air si nici de Ministerul Apararii din Belgia.

Din aceste informatii pe surse se pare ca cei din echipajul Blue Air au pierdut intr-un fel sau altul comunicatiile cu solul si nu au raspuns apelurilor controlorilor belgieni in jur de jumatate de ora, nici macar pe frecventa de urgenta. Si astfel s-a luat decizia interceptarii avionului.

O celula de F-16 AM a decolat in alarma si a interceptat Boeingul.

Interesant este ca apoi comunicatiile au fost restabilite intr-un fel sau altul, iar aeronava Blue Air si-a continuat drumul spre Londra.

Dovada acestui incident ar fi doua fotografii ale interceptiei, una realizata de la sol si o alta, mult mai spectaculoasa, dintr-un avion al Brussels Airlines.

Vreti sa va spun despre Boeing ca sa mai intre un paragraf? Bine. YR-BMA se afla in flota Blue Air din mai 2015, inchiriat de la Macquarie AirFinance, si a efectuat primul lui zbor acum 20 de ani. Inainte sa ajunga in Romania, a fost zburat in jur de 12 ani de China Eastern Airlines.

In asteptarea unei confirmari sau a unei infirmari a inchidentului, va intreb eu daca chiar era nevoie de interceptie in cazul de fata?

5 Comments »

 • Andrei said:

  Daca exista suspiciunea unei interventii ilicite la bord, atunci este justificata.

  • LanceR said:

   Intrebarea care se pune este cand apare aceasta suspiciune? Echipajul comunicase cu solul inainte de a sari gardul in Belgia, se zbura conform planului de zbor. In conditiile astea n-ai presupune mai repede ca dorm pe ei cei din cockpit decat ca are loc o deturnare? 🙂

   • Cezar said:

    Gresit! Dupa 11 septembrie astia sufla si-n iaurt si alta nu. Si dupa cat s-a fript Belgia, nu e cazul sa doarma-n sandale sperand ca le-a picat alora comunicatiile, ei stau in continuare la table si septica. Daca cineva a deturnat avionul chiar cand se apropie de ceva important de acolo, gen centrala nucleara sau cine stie ce obiective importante…Bruxelles e.t.c? Asa….sa nu dea de banuit si sa le-o dea fix in moalele capului?!

    Au procedat corect!!!

    • LanceR said:

     Nu stiu cat e de gresit, e doar o tema de discutie 🙂 Cat despre procedatul corect, astept sa auzim ca au trimis la Blue Air nota de plata pentru interceptarea inutila.

     • Cezar said:

      Ehhhheeeee……daca era pe bani, inseamna ca rusii erau faliti de-a dreptul pana acum! 🙂

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.