Home » Aviatie militara, featured, headline

Un Eurofighter Typhoon a lansat din greseala o racheta AMRAAM deasupra Estoniei

8 August 2018 2 Comments

Foto: Ejercito del Aire

Un Eurofighter Typhoon spaniol a lansat din greseala o racheta aer-aer AIM-120 Advanced Medium Range Air-to-Air Missile (AMRAAM) in spatiul aerian al Estoniei.

Din primele informatii, care-s destul de putine in momentul asta, incidentul a avut loc in dupa amiaza zilei de marti, la aproximativ 50 de kilometri de granita cu Rusia, in zona localitatii Otepää.

Eurofighterul in cauza decolase de pe baza aeriana Šiauliai, Lituania, acolo unde se afla sase astfel de avioane, Spania asigurand rotatia actuala a misiunilor de Politie Aeriana din statele baltice (BAP – Baltic Air Policing).

Alaturi de Typhoon-ul in cauza se afla un altul, dar si doua Mirage 2000-5F frantuzesti, decolate de pe baza aeriana Amari, Estonia, si ele in serviciul de lupta.

Faptul ca au decolat doua celule si ca cel putin un avion avea sub aripi munitie reala sugereaza ca ar fi fost vorba despre o decolare in alarma si nu un exercitiu, desi este stiut faptul ca avioanele aflate in statele baltice efectueaza deseori exercitii, inclusiv de alarmare.

Dupa ce racheta a fost lansata, Typhoon-ul spaniol a revenit pe baza aeriana Šiauliai, iar autoritatile estoniene au lansat o operatiune destul de ampla de cautare a resturilor rachetei. Si asta pentru ca, desi AMRAAM-ul are un sistem de detonare in caz de negasire a tintei, nu e exclus ca racheta sa fi ajuns intacta la sol.

In momentul de fata, misiunile de Politie Aeriana din statele baltice sunt asigurate de patru F-16 AM portugheze, aflate pe Siauliai, sase Eurofighter Typhoon spaniole ce zboara tot din lituania, si patru Mirage 2000 frantuzesti aflate in Estonia, pe Amari.

2 Comments »

  • Jap said:

    SkyNet?

  • Beam_Rider said:

    Avioanele din serviciul de politie aeriana executa interceptari de antrenament avand armamentul real la bord. Aceasta este o procedura standard in toate fortele aeriene din NATO.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.