Un MiG-21 s-a prabusit in Croatia

Mig-21-crashingUn avion MiG-21 al Fortelor Aeriene Croate s-a prabusit in data de 5 august in apropierea localitatii Velika Gorica. Oficialii Ministerului Apararii au precizat imediat ca nu este unul dintre avioanele reparate si modernizate in Ucraina.

Accidentul, care din fericire nu s-a soldat si cu pierderi de vieti omenesti, a avut o desfasurare destul de curioasa.

Locotenent-colonelul Stanko Hrzenjak, unul dintre pilotii extrem de experimentati ai croatilor, a zburat cu avionul ce avea numarul de bord 121 la o demonstratie aeriana. Pe drumul de intoarce, chiar cu putin timp inainte de aterizarea pe baza aeriana Pleso, in momentul in care a vrut sa scoata trenul de aterizare, pilotul a constatat o defectiune la sistemul hidraulic.

A raportat incidentul, a scos trenul manual, insa imediat motorul a luat foc. MiG-ul pilotat de Hrzenjak a fost fotografiat cu doar cateva clipe inainte de prabusire zburand cu o “coada de foc” de cativa metri.

Pilotul a avut timp sa directioneze avionul spre o zona nelocuita si a actionat sistemul de catapultare.

“Am sarit de la o inaltime de aproximativ 500 de metri, cred ca am petrecut 10 secunde in parasuta. Imediat dupa ce am ajuns pe pamant m-am uitat dupa avion, sa fiu sigur ca nu a ranit pe cineva”, a explicat acesta.

Lucrurile nu se opresc aici. Presa croata relateaza ca acelasi pilot, cu numai cateva ore inainte, a fost implicat intr-un incident similar.

A fost insa vorba despre unul dintre avioanele modernizate in Ucraina, care a avut, de asemenea, o problema la sistemul hidraulic, trenul de aterizare principal refuzand sa iasa. A fost scos manual de pilot, urmand o aterizare cu emotii la baza aeriana Zadar.

3
Leave a Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Frate pasarea asta a câzut in urma cu doua saptamini,pe unde ai fost?ieri un mig 29 a fost doborit in ucraina de ‘rebeli’,si alte pasari pe care ai uitat sa scrii,in rusia iar un mig 29 a cazut,iti dau un cartonas galben acum,iar despre migul croat? trebuie duse la muzeu cu ale noastre in frunte,din pacate nu sînt bani pt a fi inlocuite sa nuse mai intimple.

Jap
Guest
Jap

Si alea trei rinduri sint bune,acum ca ai revenit in cimpul muncii iti uram bun venit si cit m-ai multe articole scrise.