Un MiG-21 s-a prabusit in Croatia

Mig-21-crashingUn avion MiG-21 al Fortelor Aeriene Croate s-a prabusit in data de 5 august in apropierea localitatii Velika Gorica. Oficialii Ministerului Apararii au precizat imediat ca nu este unul dintre avioanele reparate si modernizate in Ucraina.

Accidentul, care din fericire nu s-a soldat si cu pierderi de vieti omenesti, a avut o desfasurare destul de curioasa.

Locotenent-colonelul Stanko Hrzenjak, unul dintre pilotii extrem de experimentati ai croatilor, a zburat cu avionul ce avea numarul de bord 121 la o demonstratie aeriana. Pe drumul de intoarce, chiar cu putin timp inainte de aterizarea pe baza aeriana Pleso, in momentul in care a vrut sa scoata trenul de aterizare, pilotul a constatat o defectiune la sistemul hidraulic.

A raportat incidentul, a scos trenul manual, insa imediat motorul a luat foc. MiG-ul pilotat de Hrzenjak a fost fotografiat cu doar cateva clipe inainte de prabusire zburand cu o “coada de foc” de cativa metri.

Pilotul a avut timp sa directioneze avionul spre o zona nelocuita si a actionat sistemul de catapultare.

“Am sarit de la o inaltime de aproximativ 500 de metri, cred ca am petrecut 10 secunde in parasuta. Imediat dupa ce am ajuns pe pamant m-am uitat dupa avion, sa fiu sigur ca nu a ranit pe cineva”, a explicat acesta.

Lucrurile nu se opresc aici. Presa croata relateaza ca acelasi pilot, cu numai cateva ore inainte, a fost implicat intr-un incident similar.

A fost insa vorba despre unul dintre avioanele modernizate in Ucraina, care a avut, de asemenea, o problema la sistemul hidraulic, trenul de aterizare principal refuzand sa iasa. A fost scos manual de pilot, urmand o aterizare cu emotii la baza aeriana Zadar.

3
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
JapLanceR Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Frate pasarea asta a câzut in urma cu doua saptamini,pe unde ai fost?ieri un mig 29 a fost doborit in ucraina de ‘rebeli’,si alte pasari pe care ai uitat sa scrii,in rusia iar un mig 29 a cazut,iti dau un cartonas galben acum,iar despre migul croat? trebuie duse la muzeu cu ale noastre in frunte,din pacate nu sînt bani pt a fi inlocuite sa nuse mai intimple.

Jap
Guest
Jap

Si alea trei rinduri sint bune,acum ca ai revenit in cimpul muncii iti uram bun venit si cit m-ai multe articole scrise.