Home » Aviatie militara, featured, headline

Un MiG-29 polonez s-a prabusit

20 December 2017 4 Comments

Fortele Aeriene Poloneze au pierdut un MiG-29A, avionul prabusindu-se in apropierea bazei Minsk Mazowiecki.

Din fericire, pilotul s-a salvat si a scapat cu rani minore.

Avionul, care avea numarul de bord 67, a cazut in timp ce se afla pe panta de aterizare pe aerodromul Minsk Mazowiecki, prabusindu-se intr-o padure.

Pilotul a fost gasit dupa aproximativ doua ore, misiunea de cautare-salvare fiind serios afectata de conditiile meteo.

In presa tabloida poloneza au aparut informatii potrivit carora avionul se intorcea dintr-o misiune QRA, fiind inarmat, insa zvonurile acestea au fost negate la nivel oficial.

Ca si la noi, si la polonezi s-a pornit un mic scandal dupa ce s-a aflat ca elicopterele specializate in misiuni SAR nu au plecat in misiune. Ministerul Apararii de la Varsovia a explicat, fix ca la noi, ca elicopterele nu au putut decola din cauza conditiilor meteo.

De notat este ca accidentul asta e primul cu MiG-29 din istoria Fortelor Aeriene Poloneze in cele trei decenii de utilizare.

Si ca un PS, avionul este unul dintre primele primite de polonezi din defuncta URSS in 1989 si avea in jur de 1.600 de ore zbor, daca ii credem pe cei de la Jane’s.

4 Comments »

 • Jap said:

  Am vorbit de ei pîna au dat cu unul de pămint.

 • Ilie said:

  Pai la noi se saliveaza doar cand aia cumpara ceva. E frumnos sa te uiti la altii ce jucarele primesc si sa nu te gandesti cati bani au bagat in ele.
  Da` de – la noi sintagma – daca nu s-ar mai fura ar fi bani…. :))))
  Yeah – right :))))

 • Reguletto said:

  Deci 1600 ore zburate in 28 ani, face cam 57 ore/an. Cam subtire, mai ales ca asta inseamna doar 57 ore zbor/pilot. Adica un pic mai mult de o ora pe saptamina… Asta ar fi insuficient pentru un pilot bine instruit sau pentru dezvoltarea de tactici avansate, misiuni complexe, etc.. Nu stiu care sa fie cauza pentru asta (pina la urma tot banii…), dar sper ca odata cu operationalizarea F16 lucrurile sa se fi schimbat. Mai adaug ca, din cite am auzit, polonezii au si inlocuit motoarele pe MIG 29, alta chestie ingrijoratoare tinind cont de faptul ca avioanele au fost sub-utilizate.

  • LanceR said:

   Polonia are 29 din trei parti si e posibil ca acestea sa fi fost putin utilizate, chiar stocate o perioada.
   Motoarele au fost schimbate pentru ca cele originale aveau perioade de rk extrem de scurte, se stricau des si erau gurmande.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.