Home » Aviatie militara, Constructii de aeronave, featured, headline

Un nou avion de antrenament polonezo-ucrainean? Se pare ca da

18 January 2016 10 Comments

grotLumea aviatiei ar putea asista, destul de curand de altfel, la venirea pe lume a unui noi avion reactiv de antrenament, fabricat in cooperare de Polonia si Ucraina. Nu-i asa ca suna interesant?

La cateva zile dupa ce s-a vorbit prin mediile de presa straine despre posibilitatea ca Ucraina sa fabrice sub licenta trainerul chinezesc L-15, iata o alta veste despre vecinul nostru de la nord, care mie mi se pare mult mai veridica.

Povestea sta in felul urmator. Polonia incearca de ceva vreme, prin Institutul Tehnic al Fortelor Aeriene (ITWL – Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych), sa puna in practica dezvoltarea avionului Grob-2. Asta se doreste a fi un monomotor biloc, care poate fi utilizat atat ca avion de antrenament, cat si pentru unele misiuni de lupta, care sa inlocuiasca batranele TS-11 Iskra si, posibil, chiar si la fel de batranele Suhoi Su-22.

Recent a avut loc o intalnire bilaterala polonezo-ucraineana in care s-a anuntat intr-un fel demararea unui parteneriat.

Asta inseamna ca polonezii vor sa-si doteze viitorul avion cu motoare produse in Ucraina, vizat fiind AI-222-28F, o varianta evoluata a propulsorului de pe, ati ghicit, chinezoiul L-15.

Din primele informatii, se pare ca motorul ucrainenilor este preferat datorita pretului mai mic comparativ cu rivalii occidentali, performantele fiind similare.

Nu stiu cum se face, da’ uite ca Ucraina, tara devastata de un razboi civil si de muuuuulte presiuni externe reuseste sa faca pe dracu’ in patru si sa ramana relevanta in acest domeniu tot mai exclusivist. In acelasi timp, in Romania membra a UE, care se mandreste cu o crestere economica record, Avioane Craiova gafaie cu falimentul la gat.

10 Comments »

 • albert said:

  Ei daca Janes da stirea, inseamna ceva serios.Avionul se numeste Grot-2.
  http://www.plp.info.pl/2015/04/20/jubileusz-xxii-lecia-powstania-polskiego-lobby-przemyslowego/22-lata-plp-4/

 • Jap said:

  Pînă a se transforma în avion ca Cenușăreasa rămîne doar o machetă ca și TD nostru. Transformarea machetei în avion no să se întîmple niciodată,nu le dă voie gringo,așa ca între aliați,prietenii știu de ce.

  • LanceR said:

   Asta cu datul voie e o legenda. Daca au bani de bagat in el, il vor face. Si polonezii au aratat pana acum ca au bani pentru armata.

 • albert said:

  Exista info ca cei de la ANTONOV pregatesc propriul model numit si micul SU-27.

 • Mig-21 LanceR said:

  Si nu ne putem baga si noi in combinatia asta? Nu ne putem baga si noi in orice combinatie care implica Polonia? asa ca niste lipitori macar…

  • LanceR said:

   Teoretic ne putem baga. Practic, Romania nu mai investeste in cercetare de 30 de ani, asa ca e imposibil sa ne bagam in ceva 🙂

   Singura sansa mi se pare sa vina cineva din afara sa cumpere Avioane Craiova sau IAR sau Aerostar si sa faca ei ceva, pe modelul Renault – Dacia. Dar si asta e imposibil 🙂

 • Jap said:

  Orice legendă pornește de la un sîmbure de adevăr. ‘Eu sînt grot-Gardienii Galaxiei ‘se pare că polacii chiar au dato in SF-uri,mălai au dar nu bagă în machetă pt.că tocmai și-au tras și M 346 și apoi nu le dă voie gringo și mai sînt și ‘partenerii’ care nau lovele pt salarii,sint in război cu ivanii și pun de o colaborare cu chinezi. Eu sînt Grot.

  • LanceR said:

   gringo ai tai sunt ocupati sa isi dezvolte viitorul trainer, nu prea ii intereseaza ce fac altii. Ba chiar as putea spune ca ar fi niste mari companii americane foarte interesate sa intre in proiect.

   gringo nu i-au oprit pe cehi sa faca L-159, ba chiar le-au dat motoare si avionica, nu i-au oprit pe brazilieni sa faca Super Tucano, ba chiar le-au dat o comanda ferma pentru Afghanistan, gringo nu i-au oprit pe coreeni sa se joace cu KAI T-50.

   Doar in mintile mici exista ideea asta ca americanii nu ne lasa sa facem marea cu sarea, cand in realitate noi ne furam caciula si sosetele de unii singuri.

   • Cezar said:

    Corect!Asta cu nu ne lasa americanii sau mai stiu eu care, este vesnica poveste implantata in mintea oamenilor naivi pentru a justifica pasivitatea in domeniul stiintific si aerospatial/cercetare si sifonarea banilor catre alte domenii mai usor de jefuit. Sa nu te lase americanii sa faci bomba nucleara e una, iar un amarat de trayner e cu totul alta. Noi putem sa facem multe in acest domeniu, dar trebuie sa vrem si sa dam cu banul. Pana atunci ramanem cu IAR 99 Soim si cu impresia ca nu ne lasa Gringo! 🙂

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.