Un nou avion de antrenament polonezo-ucrainean? Se pare ca da

grotLumea aviatiei ar putea asista, destul de curand de altfel, la venirea pe lume a unui noi avion reactiv de antrenament, fabricat in cooperare de Polonia si Ucraina. Nu-i asa ca suna interesant?

La cateva zile dupa ce s-a vorbit prin mediile de presa straine despre posibilitatea ca Ucraina sa fabrice sub licenta trainerul chinezesc L-15, iata o alta veste despre vecinul nostru de la nord, care mie mi se pare mult mai veridica.

Povestea sta in felul urmator. Polonia incearca de ceva vreme, prin Institutul Tehnic al Fortelor Aeriene (ITWL – Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych), sa puna in practica dezvoltarea avionului Grob-2. Asta se doreste a fi un monomotor biloc, care poate fi utilizat atat ca avion de antrenament, cat si pentru unele misiuni de lupta, care sa inlocuiasca batranele TS-11 Iskra si, posibil, chiar si la fel de batranele Suhoi Su-22.

Recent a avut loc o intalnire bilaterala polonezo-ucraineana in care s-a anuntat intr-un fel demararea unui parteneriat.

Asta inseamna ca polonezii vor sa-si doteze viitorul avion cu motoare produse in Ucraina, vizat fiind AI-222-28F, o varianta evoluata a propulsorului de pe, ati ghicit, chinezoiul L-15.

Din primele informatii, se pare ca motorul ucrainenilor este preferat datorita pretului mai mic comparativ cu rivalii occidentali, performantele fiind similare.

Nu stiu cum se face, da’ uite ca Ucraina, tara devastata de un razboi civil si de muuuuulte presiuni externe reuseste sa faca pe dracu’ in patru si sa ramana relevanta in acest domeniu tot mai exclusivist. In acelasi timp, in Romania membra a UE, care se mandreste cu o crestere economica record, Avioane Craiova gafaie cu falimentul la gat.

10
Leave a Reply

avatar
5 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
CezarMig-21 LanceRLanceRJapalbert Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
albert
Guest
albert

Ei daca Janes da stirea, inseamna ceva serios.Avionul se numeste Grot-2.
http://www.plp.info.pl/2015/04/20/jubileusz-xxii-lecia-powstania-polskiego-lobby-przemyslowego/22-lata-plp-4/

Jap
Guest
Jap

Pînă a se transforma în avion ca Cenușăreasa rămîne doar o machetă ca și TD nostru. Transformarea machetei în avion no să se întîmple niciodată,nu le dă voie gringo,așa ca între aliați,prietenii știu de ce.

albert
Guest
albert

Exista info ca cei de la ANTONOV pregatesc propriul model numit si micul SU-27.

Mig-21 LanceR
Guest
Mig-21 LanceR

Si nu ne putem baga si noi in combinatia asta? Nu ne putem baga si noi in orice combinatie care implica Polonia? asa ca niste lipitori macar…

Jap
Guest
Jap

Orice legendă pornește de la un sîmbure de adevăr. ‘Eu sînt grot-Gardienii Galaxiei ‘se pare că polacii chiar au dato in SF-uri,mălai au dar nu bagă în machetă pt.că tocmai și-au tras și M 346 și apoi nu le dă voie gringo și mai sînt și ‘partenerii’ care nau lovele pt salarii,sint in război cu ivanii și pun de o colaborare cu chinezi. Eu sînt Grot.