Un roman a stabilit noul record european de altitudine la salt cu parasuta

Foto: Florin Danciu
Un sportiv roman, Gabriel-Dan Chiriac, a stabilit un nou record european de altitudine la saltul cu parasuta, el plonjand spre pamant de la peste 9.700 de metri.

Poate nu vi se pare mult, insa, ca un exercitiu de imagine, al intrat acum pe flightradar si am dat click pe primul avion care mi-a sarit in ochi zburand deasupra Romaniei. E un Airbus A320 al British Airways ce zboara de la Londra la Istanbul la o altitudine de 32.000 de picioare, adica vreo 9.750 de metri. Cam de acolo a sarit si Gabriel Chiriac cu parasuta ­čÖé

Pentru ca-s pe fuga, va las mai jos comunicatul de presa al Aeroclubului Romaniei despre acest record:

“├Än diminea┼úa zilei de 2 aprilie 2017, Gabriel-Dan Chiriac a efectuat un salt cu para┼čuta de la altitudinea de 9.703 metri, din balonul cu aer cald pilotat de Mihai Ilie ┼či Mugurel Conta Ionescu, dep─â┼čind astfel performan┼úa de 9.319 metri realizat─â de finlandezul Timo Toivonen la data de 21 aprilie 2013.

Decolarea a avut loc ├«n jurul orei 08.50 de la Aerodromul S├ónpetru, ├«n apropiere de Bra┼čov, iar aterizarea ├«n jurul orei 10.00, la aproximativ 20 de kilometri Nord-Vest, ├«n zona localit─â┼úii Vl─âdeni.

Balonul cu aer cald a aterizat ┼či el ceva mai t├órziu ├«ntr-o zon─â relativ greu accesibil─â, ceea ce a f─âcut ca recuperarea ┼či drumul ├«napoi c─âtre aerodrom s─â dureze mai multe ore.

Acest rezultat a venit dup─â o ├«ndelungat─â perioad─â de preg─âtiri ├«n cadrul c─âreia au fost parcurse etape de calcule, verific─âri, achizi┼úionare ┼či uneori modificare sau chiar construire a echipamentului necesar. De asemenea, au fost efectuate salturi de acomodare, antrenament ┼či verificare a echipamentelor.

Este de menţionat faptul că un astfel de zbor necesită, pe lângă o pregătire minuţioasă, condiţii meteorologice foarte restrictive, care pot fi întâlnite în numai câteva zile dintr-un an.

Mihai Ilie ┼či Mugurel Conta Ionescu sunt instructori de zbor ┼či examinatori ├«n cadrul Aeroclubului Rom├óniei, ei fiind ┼či de┼úin─âtorii recordului na┼úional de altitudine pentru baloane cu aer cald (11.063 metri, realizat ├«n 25 martie 2006, zbor ├«n cursul c─âruia parapantistul Marius Du┼ú─â a realizat recordul mondial de altitudine lans├óndu-se cu de la altitudinea de 10.761 metri).

Gabriel-Dan Chiriac este para┼čutist – instructor voluntar ├«n cadrul Aeroclubului Rom├óniei, practic─â aceast─â activitate din anul 1984 ┼či de┼úine actualul record national de altitudine la salt cu para┼čuta (10.431 metri realizat la 12 aprilie 2015). Rezultatul respectiv, de┼či superior celui actual, nu a putut fi omologat ca record european deoarece, cu pu┼úin timp ├«nainte, echipa Polska Stratosfera depusese la Federa┼úia Aeronautic─â Interna┼úional─â o notificare de revendicare de record pentru altitudinea de 10.700 de metri. Solicitarea polonez─â nu a fost validat─â men┼úin├óndu-se astfel recordul finlandezului Toivonen, ├«ns─â perioada de timp scurs─â p├ón─â la finalizarea verific─ârilor a dus la dep─â┼čirea termenului ├«n care se putea depune cererea de revendicare.”

1
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Mihai Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Mihai
Guest
Mihai

Brava la ei!