Ungaria trage cu dintii de Gripen

Guvernul maghiar a anuntat public ca nu se gandeste sa renunte la flota de avioane Saab Gripen, inchiriate din Suedia, deoarece aceste aparate ar reprezenta “singura alternativa viabila pentru protejarea spatiului aerian propriu”.

La putin timp dupa ce o publicatie din Croatia a anuntat faptul ca Ungaria ar fi propus cedarea a 6 din cele 14 Gripen-uri statului ex-iugoslav, maghiarii au reactionat.

La sediul ministerului apararii din Budapesta a avut o intrunire la care au participat reprezentanti ai tuturor partidelor de guvernamant, luandu-se decizia unanima de negocia cu partea suedeza prelungirea acordului de leasing pentru inca 10 ani, pana in 2026 (actuala intelegere expira in 2016).

“Flota de 14 avioane Gripen este extraordinar de importanta si nu poate fi inlocuita daca vrem sa ne pastram suveranitatea spatiului aerian”, a spus ministrul Csaba Hende.

La putin timp dupa, a aparut si reactia la informatia din presa croata.

“Ungaria nu poate, sub nicio forma, sa ofere avioane Gripen unei alte tari deoarece acestea sunt parte a unui program de leasing.”

Desi au mari probleme de ordin financiar, ungurii sunt, iata, constienti de importanta unei forte aeriene capabila si credibila, astfel ca vor prelungi, foarte probabil, leasingul pentru Gripen. Iar aceasta mutare le va aduce si reducerea cu cateva milioane de euro bune a ratei anuale ce trebuie platita partii suedeze.

4
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
grippenVILMOSadminGeorgeGMT Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
GeorgeGMT
Guest

“Flota de paispe’avioane Gripen”, bla,bla,bla… Bre flota io cred ca e cam mult spus! Un grup, o mana, un pumn, de doi lei avioane, imi par expresii mai acoperitoare pentru numarul de avioane detinute(inca) de Ungaria vecina si prietena! 🙂 Zic si io…

VILMOS
Guest
VILMOS

Avioane de doi lei vorbeste invidia din voi nic in 30 de ani nu ajungem la nivelul Ungariei si asta spune cineva care cunoaste Ungaria dar si Rominia

grippen
Guest
grippen

foarte adevarat!!!si eu cunosc situatia celor doua tari…