Home » Aviatie militara, featured, headline

Ungaria trage cu dintii de Gripen

8 January 2012 4 Comments

Guvernul maghiar a anuntat public ca nu se gandeste sa renunte la flota de avioane Saab Gripen, inchiriate din Suedia, deoarece aceste aparate ar reprezenta “singura alternativa viabila pentru protejarea spatiului aerian propriu”.

La putin timp dupa ce o publicatie din Croatia a anuntat faptul ca Ungaria ar fi propus cedarea a 6 din cele 14 Gripen-uri statului ex-iugoslav, maghiarii au reactionat.

La sediul ministerului apararii din Budapesta a avut o intrunire la care au participat reprezentanti ai tuturor partidelor de guvernamant, luandu-se decizia unanima de negocia cu partea suedeza prelungirea acordului de leasing pentru inca 10 ani, pana in 2026 (actuala intelegere expira in 2016).

“Flota de 14 avioane Gripen este extraordinar de importanta si nu poate fi inlocuita daca vrem sa ne pastram suveranitatea spatiului aerian”, a spus ministrul Csaba Hende.

La putin timp dupa, a aparut si reactia la informatia din presa croata.

“Ungaria nu poate, sub nicio forma, sa ofere avioane Gripen unei alte tari deoarece acestea sunt parte a unui program de leasing.”

Desi au mari probleme de ordin financiar, ungurii sunt, iata, constienti de importanta unei forte aeriene capabila si credibila, astfel ca vor prelungi, foarte probabil, leasingul pentru Gripen. Iar aceasta mutare le va aduce si reducerea cu cateva milioane de euro bune a ratei anuale ce trebuie platita partii suedeze.

4 Comments »

 • GeorgeGMT said:

  “Flota de paispe’avioane Gripen”, bla,bla,bla… Bre flota io cred ca e cam mult spus! Un grup, o mana, un pumn, de doi lei avioane, imi par expresii mai acoperitoare pentru numarul de avioane detinute(inca) de Ungaria vecina si prietena! 🙂 Zic si io…

 • admin said:

  Asa mi se pare si mie. Am preluat-o din zbor, expresia adica, din ziarele in care am citit stirile 🙂

 • VILMOS said:

  Avioane de doi lei vorbeste invidia din voi nic in 30 de ani nu ajungem la nivelul Ungariei si asta spune cineva care cunoaste Ungaria dar si Rominia

  • grippen said:

   foarte adevarat!!!si eu cunosc situatia celor doua tari…

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.