Home » Aviatie militara, featured, headline

Ungaria vinde avioane MiG-29

5 November 2017 13 Comments

Foto: Wikipedia

Ungaria a lasat o licitatie prin care intentioneaza sa vanda 23 de avioane MiG-29 scoase din dotare de ani buni,

Pe 25 octombrie, vecinii nostri de la vest au anuntat lansarea licitatiei pentru cele 23 de avioane, toate echipate cu motoare, pretul incepand de la 18 milioane de dolari.

Lotul mai contine 20 de motoare suplimentare, un numar de rachete si alte peste o mie de piese de schimb.

In perioada 14-16 noiembrie sunt asteptate ofertele, iar vanzarea finala trebuie aprobata de Rusia, in calitate de stat ce a construit avioanele.

Despre starea MiG-urilor 29 nu se stie prea mult, insa avioanele n-au mai zburat de la retragerea din serviciu, iar stocarea a fost cam ca la romani, in soare si zapada si cu mentenanta zero.

O sa ajungem si la povestea cu “daca le luam noi si ne facem cu 40 de MiG-uri 29, ca Polonia?”. Raspunsul e nu. In primul rand, rusii nu cred ca ar aproba vanzarea, mai ales cu perspectiva refacerii capabilitatilor de zbor, iar in al doilea rand nu ar aproba lucrarile de modernizare.

In schimb, vanzarea ar putea reprezenta o sansa uriasa pentru firmele care ofera servicii de aviatie diferitelor forte aeriene din lume. Daca cineva isi asuma investitia in repararea lor, MiG-urile 29 ar putea fi un produs aproape fara egal pe piata.

13 Comments »

 • Raptor said:

  Iarasi? Parca au mai incercat sa le marite de cateva ori.
  Singurii pe care ii vad ca potentiali clienti ar fi slovacii, dar numarul e prea mare pentru ei, poate sa cumpere o fractie din ele.
  Bulgarii nu au de gand si temenul e prea scurt, astia au nevoie sa traga de timp.
  Argentina e low with money.
  Iar lesii nu cred ca si-ar dori mai multe, poate pentru canibalizare sa mai traga cativa ani in plus de cele existente care le tin de antrenament pentru F-uri si linia 2-a in caz de nasoale cu fratii din rasarit.

 • Cristian said:

  Chestia cu ” rusii nu ar aproba; rusii nu ar da piese, etc.” este o presupunere complet hazardata – ca sa ma exprim elegant. Dupa parerea mea rusii ar reactiona exact pe dos – din multe motive dintre care cel mai important este cel economic.

  Polonia cum a facut rost de toate cele ?

  Te temi cumva ca s-ar vedea si mai bine ca MIG 29 este un aparat net superior lui F 16 ???

  • Pawlyk said:

   Asta cu MiG 29 net superior lui F-16 e cel putin haioasa. Superior la ce? Si da, rusii nu ar accepta sa le luam noi. Dar nu-i problema ca oricum nu avem ce face cu ele, mai aveam si noi parca vreo 18. Singurele MiGuri 29 bune sunt la rusi, restul au fost monkeys.

  • LanceR said:

   Polonia le-a luat din Germania printr-un acord simbolic in care rusii nu au avut nimic de spus. Iar polonezii au lucrat la ele folosind industria nationala, fara a-i intreba pe rusi.

   MiG-29 nu e in niciun caz superior lui F-16. Poate doar la manevrabilitate, dar noua ne trebuie avioane e lupta, nu de airshow.

 • Jap said:

  Mig29,au mai zburat cînd au dat de pamînt cu ălea 2 gripen.

 • Jap said:

  Cînd ungurii au reușit să dea de pămînt cu două Gripen întro lună,spre disperarea vikingilor,au scos de la naftalină 4Mig29 si au zburat cu ele. În timp de o lună cît a tinut ancheta, gripenurile au fost ținute la sol și au încercat să dea vina pe Gripen,că vezi domne că avionul e o rapandulă și minunații noștri piloți nu au nici o vină,cînd actualmente ca și atunci e tocmai invers. Deci, sa mai zburat cu ’29 și le-au mai pornit motoarele din an în paști,în ce stare sunt? Fiare vechi,bune de trimis la muzeu. Forța fie cu voi.

  • Pawlyk said:

   Asta cu cele 4 MiGuri scoase de la naftalina a fost abureala pt naivi, nu au mai zburat niciun MiG de cand le-au scos din dotare. La ora actuala ale lor sunt in aproximativ aceeasi stare ca ale noastre, fiare vechi fara viitor. MiGul 29 o sa dispara aproape total din Europa, cu exceptia, normal,, a Rusiei si prietenii bielorusi. In rest, pe la arabi , nordul Africii si prin Asia, MiG 35, un fel de MiG 29 block 50-60.

  • LanceR said:

   Nu a zburat nimic, las-o jos ca macane.

 • mihai444 said:

  au zburat una bucata MIG 29 de curand. am lasat link pe rumanianmilitary in urma cu vreo 2 saptamani in care era un 29 in aer la nu stiu ce exericitii pe la keskemet sau ceva asemanator. eram si eu mirat cand il vazui.

 • Coment said:

  O stire plina de coerenta anuntul 25 oct si ofertele 14 – 15 oct

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.