Home » Aviatie militara, featured, headline

Ungurii au cam dat de pamant cu Gripenul

24 May 2015 6 Comments

Foto: CTK

Foto: CTK

Cei doi piloti din avionul Saab Gripen al Fortelor Aeriene Maghiare care s-a prabusit in Cehia, la baza aeriana Caslov, ar fi responsabili de accident.

Cel putin asta reiese din datele preliminare culese de echipa mixta – suedezo-maghiara-ceha – care analizeaza acest accident.

Potrivit ministrului ceh al Apararii, pana in acest moment anchetatorii nu au gasit niciun indiciu care sa sugereze o problema tehnica a avionului, caz in care nu ramane in discutie decat eroarea umana.

Ministrul a precizat totusi ca e mult prea devreme pentru concluziile finale si ca ancheta va continua. Eu as zice ca si faptul ca zborurile cu Gripen nu au fost oprite este un semn destul de clar ca nu la avion a fost problema.

Ungaria si-a pierdut Gripenul D cu numarul de bord 42 dupa ce avionul a iesit din pista la baza aeriana Caslov, acolo unde trebuia sa participe la exercitiul Lion Effort 2015. Cei doi piloti s-au salvat prin catapultare.

6 Comments »

 • Jap said:

  Cam cît costă pasarea avariată?

 • LanceR said:

  Cam 70 mil de dolari. Dar probabil il platesc suedezii pt ca era in leasing.

  • Cezar said:

   Da, dar e cu dus si intors treaba asta. Depinde ce spune contractul. daca e din vina pilotului sau altceva. Plus ca, daca imi aduc bine aminte, contractul ala nu prea iti dadea voie sa le scoti afara din tara, iar accidentul s-a petrecut in Cehia! Vom vedea….

   • LanceR said:

    Corect, depinde mult de ce scrie in contractul de leasing. Cu scosul din tara ma indoiesc sa fie adevarat, cehii le-au trimis pe ale lor chiar in misiuni Air Policing in Islanda si parca si in tarile baltice.

 • Jap said:

  De ce să-l platească suedezii? Dacăi vina pilotilor săl platească unguri,păi dacă platesc wikingi mîine ungurii pot sa le prabușească linistiți pe toate că oricum nu pațesc nimic,pînă la urmă nimeni na vazut contractul de închiriere dintre ei,noi doar ne dam cu presupusu.

  • LanceR said:

   Asta asa e, depinde de contract si mai depinde si de ancheta. Ca poate o sa se constate ca nici ungurii n-au fost de vina si ca era ulei pe pista :)) Vom vedea.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.