Vestea care poate face imposibila achizitia de F 16

In urma cu doar cateva saptamani, achizitia de avioane F 16 noi-noute de catre Romania parea aproape sigura, o veste venita dinspre Comisia Europeana spulbera aceasta certitudine.

Povestea sta in felul urmator – in urma cu mai multi ani, pe la jumatatea deceniului 9 al secolului trecut, Finlanda a cumparat nu mai putin de 64 de avioane F 18 Hornet folosite pentru dotarea aviatiei militare. A fost cea mai mare afacere militara din istoria tarii nordice, iar pretul a fost unul pe masura.

Zgarcenie sau doar dorinta de a mai economisi, insa finlandezii au decis ca importul masiv sa fie scutit de plata taxelor.

Lucrul asta nu a fost pe placul Comisiei Europene, care a actionat Finlanda la Curtea Europeana. Magistratii au decis in favoarea UE, insa dupa multi ani de procese, iar finlandezii au fost obligati sa plateasca taxe vamale in valoare de 35 de milioane de euro, plus penalitati. Taxele au fost achitate in perioada 1998-2002, insa au ramas penalitatile.

Surpriza de proportii a venit saptamana trecuta, cand Comisia Europeana a “reamintit” Finlandei ca trebuie sa achite penalizari in valoare de aproape 70 de milioane de euro!

Acum, nu ramane decat sa ne intrebam cat ar fi taxele de import a celor 48 de F 16 dorite de Romania, plus armament si piese pentru intretinere… Si ne mai putem intreba ce parere au Germania, Italia, Spania, Anglia, Franta sau Suedia despre intentia Romaniei de a cumpara avioane de peste Ocean, desi exista nu mai putin de 3 variante europene.

5
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
WesleyCristianGeorgeGMTadminNight-elf Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Night-elf
Guest

N-ar trebui deloc sa ne intrebam ce parere au Spania-Germania-Italia in ce priveste siguranta noastra nationala si implicit dotarea fortelor noastre armate. Sigur, factorii politici si cei economici sunt cei determinanti – asta cu taxele pentru importurile din exteriorul UE hai sa zic ca e o problema, dar in cazul Poloniei n-a mai fost, asta ca sa amintesc doar un caz mai apropiat de zilele noastre. Plus ca, din cate stiu eu, o gramada de tari membre UE cu acte in regula colcaie de avioane made in USA. F-18 in Spania, F16 in Portugalia, Belgia, Norvegia, Grecia, Turcia si mai… Read more »

Cristian
Guest
Cristian

Americanii nu sunt deloc de treaba… Vor sa ne vanda un avion scump si depasit din punct de vedere moral, fara offset [ei nu obisnuiesc..] fara dreptul de a fi intretinut integral in tara..
Din cate stiu eu, ai nostri au cerut initial F-18, dar au fost refuzati.
Noi de ce nu cerem o oferta si de la rusi??? Au avioane execlente, mai ieftine, si probabil ca ne-ar oferi acces la tehnologia de reparatii, sau poate si linie de montaj in tara. Si asa fabricile noastre de avioane sunt pe butuci…

Wesley
Guest
Wesley

Cristian, nu americanii ne vand F-16, il cumparam de la portughezi, nu mai vorbi daca nu esti informat.
In ceea ce priveste oferta rusilor…ar trebui sa fim parteneri economici in continuare cu ei…ceea ce nu e cazul…nu crezi?