Home » Aviatie militara, featured, headline

VIDEO | Chinezii prezinta J-20

15 August 2017 One Comment

Chinezii au facut un pas fara precedent in prezentarea noului lor J-20, aratand inclusiv imagini din cockpit. In plus, doi piloti de J-20 au vorbit despre experienta la mansa celui mai modern avion chinezesc.

Evenimentul a avut loc la finalul lui iulie, la parada organizata pentru a marca existenta a 90 de ani de armata populara si eliberatoare.

Revenind la J-20, baietii de la agentia de presa Xinhua au pus mai multe camere intr-unul dintre avioane, filmand atat pilotul, cat si formatia.

Mai departe, am avut parte de doua interviuri luate pilotilor cu J-20 in fundal, iar aici fiarte funny mi s-a parut ca au blurat boturile avioanelor. Am sa fac o presupunere hazardata si-am sa spun ca daca nu faceau asta se vedea ca n-au inca radare pe ele 🙂

Asa, hai sa trecem la ce-au spus pilotii. Din cate am gasit eu, unul dintre piloti, Hao Zhang pe numele sau, a declarat urmatoarele chestii:

“Manevrabilitatea este imbunatatita fata de generatiile precedente de avioane, pot sa spun ca este la fel de agil ca un iepure. Performantele sale in regim subsonic nu sunt rele, dar abia in regim supersonic intra in mediul sau natural.

Datorita senzorilor aflati la bord si a fluxului de date, nivelul de automatizare este foarte ridicat. Campul de lupta a devenit mai trasparent pentru noi acum.”

Ce intelegem noi de aici? In primul rand, omul nu vorbeste deloc despre stealth. N-o fi avut voie, dar presupun totusi ca J-20 nu-i asa de stealth ca in reclame.

In al doilea rand, pare ca nu-i foarte manevrabil si ma indoiesc ca lucrul asta se va schimba dramatic in momentul in care chinezii vor reusi sa ii dezvolte motoarele din proiect si vor renunta la improvizatii. Chestia cu performantele din regim subsonic ar trebui sa fie un semnal de alarma destul de mare.

One Comment »

  • Mihai T. said:

    Foarte bine ca au iesit in soare. Nici nu se putea altfel la fondurile investite in proiect. Referitor la afirmatia “Manevrabilitatea este imbunatatita fata de generatiile precedente de avioane, pot sa spun ca este la fel de agil ca un iepure.” cred ca ar fi fost oportuna si precizarea caror alte avioane au fost avute in vedere pentru comparatie in asa fel incat sa se ajung la concluzia cum ca “manevrabilitatea este imbunatatita fata de generatiile precedente de avioane”. Alt fel, sa ii ajute Dumnezeu sa le mearga bine ‘automatizarea’, sa nu cada cu el pe unde nu trebuie.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.