VIDEO | In vizita la Air Force One

Recent am avut ocazia unei scurte vizite in California, iar de pe lista obiectivelor “de bifat” n-a lipsit Ronald Reagan Presidential Library cu al ei Air Force One cat se poate de original si de vizitabil. Am incercat sa realizam inclusiv un scurt reportaj video cu punctele de astractie din punct de vedere aviatic.

First things first, trebuie sa va spun ca nu e tocmai usor sa ajungi la Muzeul Reagan ca turist. Este amplasat in Simi Valley, la vreo 60 de kilometri de Los Angeles, asa ca spun ca e musai sa ai masina inchiriata daca vrei sa vezi Air Force One. Si nu e nici foarte ieftin, intrarea simpla, fara tur audio sau cu ghid, costa 25 de dolari. Si daca tot suntem la capitolul asta, nici mancarea de la restaurantul muzeului nu e chiar cea mai ieftina sau cea mai buna.

Daca trecem peste neajunsuri, sa vorbim de partile frumoase. Si ce parti! Va spun de la inceput ca nu m-a atras deloc muzeul si ca m-am concentrat doar pe partea aviatica. In muzeu puteti vedea o multime de chestii interesante legate de Reagan si de cariera lui, inclusiv o bucata din Zidul Berlinului sau “mostre” ale tentativei de asasinat. In regula, trec peste asta.

Air Force One este chiar Air Force One! E vorba despre un Boeing 707 (SAM 27000) ce a fost utilizat ca avion prezidential din 1972 si pana in 2001, cand a fost retras oficial din serviciu. Din 1990 a fost totusi rezerva de avion prezidential, dupa intrarea in serviciu a celor doua Boeing B747-200B.

Avionul este configurat asa cum a fost folosit in timpul administratiei Reagan, ceea ce e absolut normal. Poate fi vazut din exterior aproape din toate unghiurile, vizitatorii putandu-se plimba liberi pe sub el, dar si pe langa, de pe o platforma-etaj. Partea si mai draguta e ca se poate intra in avion, acolo unde este accesibil cam tot, de la postul de pilotaj la birou, de la bucatarie pana la locurile pe care le ocupau ziaristii ce mergeau alaturi de presedinte in calatorii. Bonus, sunt si oameni care povestesc chestii foarte interesante despre obiectele din avion.

Exista in pavilionul amenajat ca un hangar si un elicopter Marine One (Sikorsky VH-3 Sea King) utilizat pentru transportul prezidential in mandatul lui Lyndon Baines Johnson. Si elicopterul poate fi vizitat inclusiv in interior, ceea ce este, din nou, foarte tare.

Langa avion se afla cateva masini, limuzina prezidentiala si insotirea politiei americane, imaginea de ansamblu fiind una de efect.

Afara este amplasat un avion F-14 vopsit ca exemplarul BuNo 160403 implicat in incidentul din Golful Sidra, din 1981, atunci cand o celula de Tomcat a US Navy a doborat doua Suhoi Su-22 libiene.

Mai jos aveti clipul video, nu uitati sa va abonati la canalul nostru de Youtube pentru mai multe surprize.

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of