VIDEO | J-20 a iesit in lume si-a impresionat, dar nu prea vad de ce

j20Stirea saptamanii in lumea aviatiei este legata de prima iesire in lume a lui J-20, primul avion stealth dezvoltat de China. Doua bucati au zburat la Zhuhai Air Show si toata lumea a ramas cu gura cascata, chestie pe care nu reusesc s-o inteleg.

J-20 nu-i tocmai o noutate, a fost filmat si pozat mult de tot la ordinul autoritatilor comuniste. Nici faptul ca s-a trecut de luni bune la productia de preserie nu este o noutate. Cu toate astea, evolutia de la Zhuhai a provocat o multime de comentarii.

In primul rand, din ce s-a vazut, J-20 nu mi se pare deloc impresionant. Si cand spun deloc chiar la asta ma refer. S-a tot vorbit ca designul e copiat dupa americanul F-22, dar privindu-l in zbor mie mi se pare ca e o copie aproape fidela a Suhoiului T-50.

Daca vazut in poze poti spune ca aduce cumva cu F-22, in zbor e T-50 fara discutie, nu m-ar mira sa aiba aceleasi caracteristici. Desi sunt convins ca nici chinezii n-au tras de el, mi se pare mare si greoi si nu vreau sa ma gandesc cat de manevrabil e atunci cand e plin cu armament si kerosen.

Comparativ, F-22 mi se pare mult mai fasnet si mi se pare ca nu pierde atat de mult din viteza in timpul elementelor acrobatice.

Apoi, cat priveste capabilitatile sealth, eu ma indoiesc sincer de faptul ca J-20 le are in felul in care sunt prezentate. E suficient sa comparati carenajele motoarelor de la F-22 si J-20/T-50 ca sa vedeti ce inseamna cu adevarat stealth.

In ceea ce priveste echipamentele de pe el, mie mi se pare o dilema grava tot ce tine de chinezarii. Stiu ca ce-a mai iesit in afara de la ei, in speta JF-17 nu impresioneaza deloc la capitolul avionica si sisteme de lupta, asa ca privesc cu suspiciune presupunerile unora despre ce poate face J-20.

Iar faptul ca si China incepe sa resimta ceva jene financiare se vede in faptul ca proiectul J-20 continua, pe cand J-31 a ramas la stadiul de prototipuri. Fie nu mai sunt bani pentru a le duce pe amandoua la acelasi nivel, fie sunt probleme tehnice, fie altceva. Cert e ca avantul asta chinezesc ar trebui, in mod normal, sa puna destule probleme pentru ca asta se intampla atunci cand arzi etapele.

8
Leave a Reply

avatar
6 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
ValyStefan MIeprasulLanceRJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Păi ce ai vrea să facă mîncațiaș? Au arătat lumi întregi ‘că au cu ce’. Iară prima ieșire ‘oficială’ a fost pe la 1.10.2016,unde a participat la un exercițiu prin Tibet alături de J-10B,unde piloții chinezi le-au arătat degetul mijlociu de la ambele mîini și picioare,indienilor. Exact cum am făcut noi cînd am adus acasă f-16 să moară bulgari de ciudă. Forța fie cu marele popor.

Jap
Guest
Jap

Ceţi m-ai place bîrfa LanceRe.

Ieprasul
Guest
Ieprasul

Si acum blesteama bulgarii..:))

Stefan M
Guest
Stefan M

OK, e prima iesire, n-au tras de el.Dar evolutia mi-a adus aminte de B26-le si F4U de la BIAS2016.

Nici cum se rupea aerul de pe aripi la manevrele alea plicitcoase nu-i semn prea bun.

Stefan M
Guest
Stefan M

si da, e gri exact ca F-22..si cam atat