Home » Aviatie militara, featured, headline

VIDEO | Noble Jump 2017 – Filmul interventiei Fortelor Aeriene

16 June 2017 8 Comments

Fortele Aeriene au avut o prezenta ampla la exercitiul Noble Jump 217

Am avut, in ordinea numerelor de pe tricou: elicoptere Puma pentru adus FOS in lupta, avioane F-16 si Eurofighter pentru superioritate aeriana si supraveghere; avioane MiG-21 LanceR pentru atac la sol cu bombe de 100kg; elicoptere Puma SOCAT pentru atac la sol cu PRND; elicoptere Apache pentru CAS; avioane Spartan (cred) pentru parasutare trupe.

Probabil ca peste un an sau doi, cand F-urile vor fi operationale, ele vor prelua misiunea de atac la sol, avand un repertoriu mult mai bogat de arme decat MiG-ul 21, iar LanceRele se vor alatura altor F-uri in misiunea de superioritate aeriana.

Dar, la o prima vedere, cum vi se pare tactica asta?

8 Comments »

 • gabriel neacsu said:

  La inceputul exercitiului n-am priceput ce-i cu cele doua Pume zburand expuse la punct fix , foarte aproape de pozitiile inamice (necucerite inca )Seamana a “exercitiu” de la BIAS.https://www.facebook.com/saved/?cref=53

 • gabriel neacsu said:

  Sorry ! Am pus link gresit.E vorba un live al MAPN de pe 12.06.2017

  • LanceR said:

   Am cautat sa vad despre ce e vorba. Din ce am gasit, e vorba despre aducerea fortelor pentru operatiuni speciale pe teatrul e lupta. Din fiecare elicopter coboara in rapel un numar de militari.

   • gabriel neacsu said:

    In video doua Puma stationeaza la punct fix aproape de pozitiile inamice (doua machete de cladiri)in timp ce militarii debarcheaza din doua Humvee si iau cu asalt cladirile.Pai Pumele alea erau tinte sigure.

    • mihaistoian said:

     Lansarea in locul ala era pt jurnalisti si staff, chiar se aude in fundal comentariul unuia in engleza care explica ce fac militarii. Toata activitatea ulterioara, cu atacul avioanelor si elicopterelor era concentrata intr-un areal destul de vizibil pt camerele video

 • Cezar said:

  Stie careva sate Puma SOCAT avem acum active si cam cate elicoptere de atac atac am avea nevoie in viitor, odata cu retragerea actualelor elicoptere hybrid?

  Incerc sa fac o paralela intre necesitatile actuale si cele 96 de bucati din afacerea Dracula cu Bell din annii 90′. Atunci au optat pentru 96 bucati de Cobra/Dracula, din 120 posibile de atribuit Romaniai.

  Daca Bell inca incearca marea cu degetul si ofera productie loco, inseamna ca cifra de aparate achizitionate nu e chiar mica, cu toate ca tomberonezii nostri sunt invatati cu cifra magica 12!

  PS @LanceR,

  Hai mai repede cu articolul ala, sa discutam si noi direct pe topic! 🙂

  • gabriel neacsu said:

   Conform Wiki 22 Socat si 35 Puma clasic.Eu zic ca am avea nevoi de minim 24 elicoptere de atac si cam 35-40 de transport.

  • LanceR said:

   22 SOCAT-uri sunt in dotare, dar SOCAT e elicopter de atac asa cum IAR-95 a fost furat de chinezi.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.