VIDEO | Primii piloti de F-16 pregatiti in Romania

Foto: Captura TVR
Primii piloti de F-16 pregatiti in Romania au dat marele examen si au “iesit la simpla” sau, altfel spus, au zburat pentru prima data cu F-16 in simpla comanda.

Dintr-un reportaj TVR de la Baza 86 Aeriana Borcea aflam ca sunt doi piloti de F-16, unul dintre acestia fiind capitanul Vlad Pop.

Ca si colegii sai din Escadrila 53 Warhawks, “Sid” a zburat inainte de F-16 pe MiG-ul 21 LanceR, din cate imi amintesc pe Borcea si, apoi, pe Kogalniceanu.

Iata ce a spus el dupa primul zbor in simpla comanda pe F-16.

“E normal sa fie emotii, dar dupa ce ne vedem de treaba nu iti mai dai seama. Pe Bacau a fost prima iesire la simpla, cu MiGul 21, cu domnul general bahneanu. El mi-a dat drumul la simpla. Cred ca au fost cam aceleasi emotii, doar ca acum au fost putin mai mici pentru ca aveam si experienta MiGului 21.”

Instructorul sau, capitan-comandorul Mihaita “Mita” Marin, spune ca este un moment la fel de important ca cel in care el a reusit sa zboare in simpla comanda pe F-16.

“E primul elev pe care l-am scos la simpla pe F-ul 16 si a fost un moment la fel de important si de marcant ca cel in care am iesit eu in simpla.”

Din punctul meu de vedere, sunt de acord cu “Mita”. Din afara si, zic eu, obiectiv, as spune ca este chiar mai important. Mihaita Marin a facut parte din prima serie de piloti romani care au facut trecerea pe F-16 in Portugalia.

De aceasta data, avem piloti romani pregatiti de instructori romani in Romania, pe avioane romanesti. Ignorati nationalismul din constructie, nu asta vreau sa subliniez, ci faptul ca Romania a devenit o tara capabila sa isi pregateasca propriii piloti de lupta inclusiv pe F-16.

Uite de asta mi se pare un moment extrem de important, este a big stepping stone, cum spun americanii.

9
Leave a Reply

avatar
6 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
LanceRMig-21 LanceRCezarJapPawlyk Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Pawlyk
Guest
Pawlyk

Bravo! La cati mai multi piloti si la cat mai multe avioane!

Jap
Guest
Jap

Aproape că mi-au dat lacrimile. Sper din tot sufletul și cu binecuvîntarea maici domnului și a domnului nostru Isus Cristos,să nu m-ai băgăm bani prostește și cu nemiluita în fierătaniile de la amarg și să cumpărăm avioane noi.

Pawlyk
Guest
Pawlyk

O sa lua expirate de MiGuri. Penibil ca de obicei.

Jap
Guest
Jap

Mig35?

Pawlyk
Guest
Pawlyk

Cand or cumpara rusnacii F-35 atunci cumparam si noi MiG-35.

Cezar
Guest
Cezar

La mai multi inainte si fara eveniment de niciun fel!

Mig-21 LanceR
Guest
Jap
Guest
Jap

Nouă ne trebuie ce au klingonienii pe Păsările de Pradă.