VIDEO | Rusii zic ca MiG-31 poate dobori sateliti

Da, nu e gluma, rusii se lauda ca al lor MiG-31 poate dobori chiar si sateliti. E drept, nu aia smecheri si scumpi, ci astia mai pamanteni, plasati pe orbite joase.

Cum s-a ajuns la asta, o sa ma intrebati. Ei bine, baietii de la TV Zvezda, un fel de Steaua TV, inca netransformata in FCSB de becali ai lor, inchei paranteza, au facut un reportaj la baza aeriana Borisovsky Khotilovo, iar oamenii de acolo au simtit nevoia sa transmita asta.

Comandantul bazei, Anatoly Ulyanov, a inceput sa povesteasca despre cat de bun, frumos si mai ales unic este MiG-ul 31 pentru ca la un moment dat s-o dea in asa ceva:

Reporter: Cate rachete poate duce simultan avionul?
Comandantul bazei: Patru rachete cu raza mare de actiune R-33 si patru cu raza scurta de actiune R-77.
R: Impotriva cui pot fi folosite aceste rachete?
CB: Impotriva oricarui inamic aerian.
R: Sa vorbim despre racheta principala pe care o utilizeaza acest avion.
CB: R-33 este o racheta care cantareste 493 de kilograme si care are o raza maxima de actiune de 120 de kilometri.

Aici se opreste dialogul redat de reporter, insa tot acesta adauga faptul ca Ulyanov i-a spus ca R-33 poate fi folosita chiar si pentru doborarea tintelor de pe orbita joasa a Pamantului, cum sunt satelitii.

R-33 este un proiect de racheta aer-aer cu raza mare de actiune demarat la finalul anului ’60 pentru MiG-ul 31, aflat si el atunci in faza de dezvoltare. Racheta a fost dezvoltata in ultimele doua-trei decenii si se pare ca a ajuns la nivelul la care e peste orice are NATO. Glumesc, desigur.

Ca sa avem povestea completa, in anii ’80 URSS a incercat sa utilizeze MiG-31 ca platforma aeriana pentru arme anti-satelit, cu vreo sase avioane modificate in acest scop. Da’ platforma s-a dovedit a fi neviabila, iar in ultimii ani, cand s-a pus problema reluarii programului, s-a revenit pe pista rachetelor sol-aer. Sol-spatiu, ma rog.

Prin urmare, daca aveti sateliti pe orbita, fiti linistiti, MiG-ul 31 n-o sa ii deranjeze.

7
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
AdiCezarRaptorJapȘtefan Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
TigrulArkan
Guest
TigrulArkan

De ce nu..avand in vedere ca mig21 romanesc reuseste sa mai zboara….

Ștefan
Guest
Ștefan

zboare* 😉

Cezar
Guest
Cezar

La Beograd inca se scrie arhaic si sa ma opresc aici sa nu se supere mata sarbeasca! 🙂

Jap
Guest
Jap

Alcoolul dăunează grav sănătății. Prin anii ’80 ai mileniului trecut gringo,ivanii și europenii au semnat un tratat care interzic ‘armele spațiale’. La timpul ăla chinezii nu pre-a aveau program spațial și n-au semnat nimic și n-au de gînd nici azi să semneze ceva.

Raptor
Guest
Raptor

Nici macar teoretic nu are sens. O fi inflorit-o “reporterul”. Noile variante de R-33 au o raza de actiune maxima de 304 km iar satelitii din LEO sunt la 400 km+. Pentru o racheta aer-aer anti-satelit gen ASM-135 ASAT e nevoie de o raza de actiune de peste 650km.
Oricum rusii dezvolta PL-19 Nudol, o racheta sol-aer anti-satelit iar China are si ea un ASAT testat cu succes pe un satelit in 2007.

Adi
Guest
Adi

Are, o racheta lansata la mare altitudine are raza de actiune mult mai mare.

Cezar
Guest
Cezar

Aaaaaaaaaaaa……..pai daca ii pune un plug in fata, dezapezeste si pista pana sa decoleze! 🙂