Home » Aviatie sportiva, featured, headline, Spectacole aviatice

VIDEO | The Global Stars la Formation Aerobatic Challenge 2017

10 May 2017 9 Comments

Salutare, astazi va propun un clip video realizat in cadrul Formation Aerobatic Challenge 2017, o demonstratie ce s-a dorit concurs a unora dintre cele mai bune formatii de acrobatie aeriana din lume.

In primul episod vorbim despre britanicii de la The Global Stars, o formatie de acrobatie usor atipica in primul rand pentru ca nu zboara cu acelasi tip de avion, ceea ce mie mi se pare ciudat, recunosc.

Formatia a fost pusa pe picioare de Mark Jefferies si este compusa din piloti cu experienta si, asa cum o sa vedeti mai jos, foarte priceputi. Bun, il avem pe Mark team leader si aripa dreapta zburand o Extra 330 SC. Mai departe, Tom Cassells este capul formatiei, fost campion de acrobatie aeriana, el zburand un CAP-232.

Steve Carver este left wing, foarte multa experienta in aer, peste 13.000 de ore de zbor, si piloteaza un Extra 260. O achizitie recenta a formatiei este Chris Heames, fost pilot militar de Tornado, care evolueaza ca aripa dreapta atunci cand Mark este ocupat cu problemele birocratico-administrative, iar Chris Burkett incheie formatia cu o Extra 300S.

Ce voiam sa spun, practic de la ce m-am luat. Clipul este filmat si montat de amicul Bogdan, care a fost in China pentru Formation Aerobatic Challenge 2017, iar atunci cand mi l-a aratat mi-a venit in minte o singura chestie: cum de nu ii vedem pe tipii astia si pe la noi pe la airshow-uri? Stim toti ca formatiile mari de acrobatie sunt cam inaccesibile pentru Romania din cauze pe care le-am mai discutat aici. Atunci de ce nu ne-am uita catre formatii ca Global Stars? Sigur, nu-s Turkish, nu-s Frecce, nu-s Thunderbirds, dar uitati-va putin ce fac oamenii astia cu avioanele. E show!

Asa, acum vreau sa va uitati la clip si sa-mi spuneti daca mai vreti astfel de prezentati. Si orice opinie despre clip in sine stiu ca ar fi apreciata de Bogdan. Mie imi place tare montajul, cu cadre generale de jos, cadre trase de pe aripa si cadre din cockpit. Se vede bine de tot.

9 Comments »

 • gabriel neacsu said:

  Superb! Da da mai vreau astfel de prezentari.Care sunt motivele pentru care marile formatii de acrobatie lipsec de la airshow-rile de pe la noi? Banii?!

  • LanceR said:

   In primul rand banii. Am mai scris de cateva ori. Pe scurt, ca sa aduci o formatie mare de acrobatie la un airshow trebuie s-o antamezi cu unul sau chiar doi ani inainte de momentul spectacolului. Asta inseamna ca ii platesti pe Frecce, e doar un exemplu, acum, iar ei vin sa zboare in Romania in 2019. Ori organizatorii de la noi, care-s mai mult persoane juridice de drept public, institutii de stat, au bugete anuale, nu multianuale, astfel ca nu pot plati acum pentru 2018 sau 2019. Si asa trebuie sa ne multumim la airshow-uri cu formatii de acrobatie care au programul liber si care, de ce nu, nu costa foarte mult.

 • Jap said:

  Banii,lipsa de interes și proasta administrare face să nu avem cel m-ai tare airshow din aceasta parte a Europei.

  • gabriel neacsu said:

   Pacat ! Infrastructura pentru organizarea unui show de de interes international,de bine de rau am cam avea.

 • Raptor said:

  Frumos, astept sa vad aici si alte formatii prezentate.
  Cat priveste airshourile din tara noastra, daca nu-i putem aduce pe granzi, atunci mai ieftin ar fi sa creem aerocluburi puternice si cat mai multe, iar acestea macar la nivel regional sa dea o formatie si prin competitie la airshouri cu siguranta ar atrage atentia si altora din exterior care ar veni sa se promoveze aici.
  Un urmator pas normal in acest sens l-as vedea cu o escadrila de Soimi si o formatie de 21, ceilalti din aerocluburi venind cu formatii precum Iacarii, dar important cu aparate diferite fiecare regiune pentru a aprecia mai mult shoul si a avea ce compara dupa, la o bere.

  • Neacsu Gabriel said:

   Pai de unde escadrila de Soimi ca vreo 11 sunt toti plus inca 10 standard? Italienii de la Frecce Tricolori au zece Aermacchi in formatie…

  • Adi said:

   Cine sa faca aerocluburi? Exista Aeroclubul Romaniei, are filiale in toata tara, dar nu are decat Extra de pe Clinceni ca avioane de acrobatie. La cat costa un Extra mai bine scoti la zbor cateva zeci de tineri anual, cand ai o baza solida de piloti dezvolti mai usor aviatia decat sa te dai peste cap la un BIAS si sa nu rezulte nimic din asta. Cati oameni isi permit sa faca scoala de zbor in RO? Costul real la planor sau ULM e pe la 1500-2000 de euro, pe piata e 4000-6000 de euro, la PPL e chiar vreo 8000, foarte putini se apuca sa faca scoala si sa zboare dupa aceea.
   Si chiar daca ai piloti, Aeroclubul nu pune contra cost la dispozitie avioane, stau cu ele in hangare. In UK, de pilda, poti zbura cu sume modice la cluburi, gen 10 lire + carburantul, la noi ora de zbor pleaca de la 400 de lei in sus pentru ULM si mult mai mult pentru un Yak52 sau Zlin (nu ca ar fi prea multe).

 • Oancea said:

  oricum la BIAS 2017 vor veni solo turk f-16 si saab gripen huaf. anul trecut au fost foarte multi invitati straini iar anul asta george rotaru ne-a promis mai mult zgomot si mai mult spectacol

 • Oancea said:

  mig-29a polish air force tocmai confirmat

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.