Ziua Aviatiei nu exista pentru presedintele Romaniei

A devenit o traditie ca presedintele Romaniei, oricare ar fi fost el, sa ignore cu mare gratie Ziua Aviatiei si despre asta vreau sa vorbim astazi.

20 iulie este data in care sarbatorim Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, precum si pe Sfantul Ilie. Sa ma ierte ultrasii credinciosi, dar pentru mine asta este ordinea. Fortele Aeriene reprezinta una dintre cele trei componente majore ale Armatei, alaturi de Fortele Terestre si de Fortele Navale,

Ziua Aviatiei este sarbatorita in mod traditional la Monumentul Aviatorilor din Bucuresti, acolo unde se inchide circulatia pe bulevard, se organizeaza un ceremonial nu foarte lung, se depun coroane de flori si, foarte misto, se zboara.

An de an, presedintii Romaniei au ignorat cu gratie si incapatanare aceasta zi importanta pentru militarii romani, preferand sa participe, de exemplu, la Ziua Marinei. Si nu e vorba despre o competitie intre arme, ci despre respectul pe care presedintele il ofera sau nu.

20 iulie 2017. Ca in fiecare an, presedintele Klaus Iohannis este absent de la festivitatile din Bucuresti. Marcheaza Ziua Aviatiei printr-un comunicat de presa din care va citez numai urmatoarea chestie.

“Vă asigur de întreaga mea prețuire, vă doresc multă sănătate și vă felicit pentru modul remarcabil în care vă îndepliniți misiunile!”

Pai, prietene, daca vrei sa-i asiguri pe aviatori de intreaga ta pretuire, nu mai bine iti rapesti 40 de minute din incarcatul tau program de joi si te duci pana la Aviatorilor. Depui o coroana, primesti onorul, te uiti la avioane cu ochelarii Aviator la ochi si, in 37 de secunde, le spui cu gura ta aviatorilor cat de mult ii pretuiesti. Mai ales ca acum cateva zile, cand ai fost pe Kogalniceanu, pareai in mediul tau natural printre avioane si aviatori.

Singurul presedinte care a participat la evenimentele dedicate Zilei Aviatiei nu a fost un presedinte. A fost Crin Antonescu atunci cand era presedinte interimar si cauta sa-si faca imagine in aceasta noua si temporara postura pentru el. Si spun ca isi facea imagine pentru ca nu imi amintesc ca el sa fi participat la ceremonie si altfel decat ca presedinte interimar.

In final, nu-mi ramane decat sa le urez aviatorilor un cat se poate de sincer “Cer senin!”, iar presedintelui sa-i atrag atentia, in masura in care se poate, ca 43 de minute pentru o ceremonie se gasesc fara discutie.

UPDATE: Ministerul Apararii anunta ca a “uitat” sa-l invite pe presedinte. Nu va alarmati insa, invitatia era o chestie absolut formala in urma careia Administratia Prezidentiala trimitea o coroana de flori. Asa ca anul asta n-am mai avut coroana de la presedinte. Sad face.

8 thoughts on “Ziua Aviatiei nu exista pentru presedintele Romaniei

  1. Într-un comunicatd e presă, Adrian Țuțuianu , ministerul Apărării “își cere scuze pentru erorile apărute în transmiterea invitațiilor de participare la sărbătorirea Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene către Administrația Prezidențială și autoritățile publice centrale”,
    Cred ca protocolul impunea existenta unei invitatii din partea organizatorilor,recte MAPN.

  2. Tocmai ce se intampla MAKS 2017 la Moscova,nu va intereseaza?Un eveniment aviatic important in zona asta de Europa.

      1. Inca putin si nu o sa-l mai citim nici pe Dostoievski pentru ca nu e in Nato..mie imi plac avioanele indiferent cine le produce..

  3. Mentalitatea ca presedintele trebuie neaparat sa participe la tot felul de manifestari publice spre a-si arata pretuirea, este exagerata. Presedintele nu trebuie sa faca neaparat circ. S-ar putea sa aiba si alta treaba.

    Iar comentariile din media in cazul ca nu participa, sunt, diplomatic vorbind, rautacioase. Sunt facute de niste oameni care nu au alta treaba decat sa speculeze, dovedindu-si astfel superficialitatea. Mai bine s-ar abtine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.