110 ani de la primul zbor reactiv. A fost sau n-a fost?

Read Time:1 Minute, 48 Second

Pe 16 decembrie aniversăm primul zbor reactiv din lume, însă la împlinirea a 110 ani de la acel moment aș vrea să discutăm despre ceva mai controversat: a fost sau n-a fost? A zburat Coandă în 1910?

Povestea noastră, a românilor este următoarea: după ce a prezentat avionul Coandă-1910 la Second International Aeronautical Exhibition, acolo unde a impresionat, fiind complet diferit față de aeroplanele vremii, inginerul român l-a încercat în zbor pe câmpul de la Issy-les-Moulineaux.

Coandă spune că voia doar să facă teste la sol, dar că pe măsură ce rula i s-a părut că simte comenzile prea slabe, așa că a injectat combustibil în turbină. Acesta s-a aprins, el s-a trezit înconjurat de flăcări, a redus motorul și abia atunci a realizat că zboară. Acest zbor s-a încheiat cu o prăbușire care ar fi distrus aparatul.

Asta e ce povestea inginerul român începând cu anii 50 și e singura probă cu privire la zborul reactiv din 1910. Nu există nicio altă declarație a martorilor, nu există un avion refăcut pentru a testa în continuare conceptul, nimic, Coandă spune că a zburat în decembrie 1910, după care pare că a abandonat complet un proiect de mare viitor. De ce? Nu spune.

Există însă controverse. Tot o declarație de-a lui, făcută însă la New York în 1956, spune că plănuia să injecteze combustibil în turbină, acesta fiind conceptul său, dar lasă să se înțeleagă că nu apucase să facă asta în 1910.

Apoi, analizele celor care au văzut pozele cu avionul spun că nu exista un flux care să ducă combustibil spre turbină, ci doar gazele motorului Clerget. Iar puterea acestui motor nu era suficientă să ridice aparatul de la sol.

De asemenea, declarațiile lui Coandă despre acel zbor au apărut în anii 50, când era reactivă era la apogeu și toată lumea știa că motorul cu reacție este viitorul. Până atunci, vreme de 40 de ani, nu a spus nimic despre zborul din decembrie 1910.

Având în vedere toate cele de mai sus, voi ce credeți? A zburat sau nu? Aveți informații suplimentare ce nu snt cuprinse în articol?

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
beam_rider

Cel mai probabil nu a zburat.
Cel putin asta spune Wikipedia, desi nici asta nu e osursa de incredere.
https://en.wikipedia.org/wiki/Coand%C4%83-1910
Totusi, probabil ca acel motoreactor a functional, cel putin intr-o anumita masura, asta conducand la descoperirea efectului Coanda.

Previous post Noutăți despre modernizarea Orao-ului sârbesc
Next post Boeing și FAA, acuzate că au manipulat testele de recertificare a avioanelor 737 Max
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x