Armata europeana, raspunsul UE pentru politica trumpista

Criticati si nu de putine ori chiar ridiculizati de atipicul presedinte american, Donald Trump, europenii, prin intermediul liderilor lor, incearca sa puna bazele unei constructii ce ar putea duce la schimbarea radicala a relatiilor euroatlantice.

Trump vede relatiile internationale intr-un stil propriu si deseori reactiile sale au provocat consternare in cancelariile occidentale, insa aceasta atitudine pare ca nu mai tine in momentul de fata. Sigur, europenii nu vor rupe niciodata relatiile cu Statele Unite, insa departarea este evidenta si ar putea deveni ireversibila.

Principala acuzatie a presedintelui american este aceea a lipsa investitiilor in aparare si, pana la un punct, Trump are dreptate. Statele Unite sustin majoritatea cheltuielilor NATO si, da, americanii sunt furnizori de securitate pentru Europa. Prezenta trupelor americane pe “Batranul Continent” ne-a garantat mai bine de sapte decenii de pace si de dezvoltare economica.

Insa principalul beneficiar al acestei stari de fapt este chiar SUA. Americanii profita de faptul ca statele europene sunt puternice din punct de vedere economic, UE fiind principalul partener din punct de vedere al relatiilor comerciale. Americanii profita si de faptul ca au baze permanente in Europa si ca isi pot impune in continuare statutul de unica superputere mondiala, salba de aliante fiind cea care, in realitate, sustine masinaria americana.

Prin urmare, atunci cand ii acuza pe europeni ca nu investesc suficient in apararea colectiva si ca se bazeaza pe contributia americana din cadrul NATO, Trump uita in mod convenabil faptul ca si Statele Unite profita cel putin la fel de mult de aceasta relatie parazitar-parazitara. Pentru ca daca UE paraziteaza NATO primind securitate fara a plati pentru ea, atunci si SUA paraziteaza Uniunea prin prezenta militara sporita mentinuta pe continent.

Adevarata miza ar fi insa alta si trebuie sa ne intoarcem putin la economie. Unii oficiali europeni, in special din Franta si din Germania, statele care insista cel mai mult pentru ideea de armata europeana, nu se mai sfiesc sa spuna public faptul ca interesul lui Trump este altul.

Presedintele american ar insista ca partenerii europeni din NATO sa investeasca mai mult in aparare pentru a cumpara arme produse in Statele Unite. De fapt, aici se joaca totul. Mesajul real al lui Trump se pare ca este acela de a cumpara securitatea oferind contracte pe bani foarte multi companiilor din SUA. Iar asta nu le convine europenilor mari, cumva pe buna dreptate.

Conceptul de armata europeana ar lua din fondurile destinate investitiilor in armatele nationale pentru unele in aceasta noua formula. Si, in mod evident, o armata europeana nu se va dota cu produse americane cata vreme state din UE sunt producatori de armament si au tot interesul sa isi foloseasca influenta pentru a vinde inca si mai mult. Un exemplu ipotetic: o armata europeana n-o sa cumpere niciodata avioane F-35, ci va achizitiona Eurofighter sau Rafale sau poate pe ambele, banii fiind investiti pe plan local.

Iata cum planul lui Trump de a-i forta pe partenerii mai mici sa plateasca, la propriu, pentru securitatea lor, ar putea lovi serios in statutul american in lume. Daca planul armatei europene va fi pus pe hartie si va primi unda verde, nu doar ca producatorii americani vor pierde potentiale comenzi, ci si impactul prezentei militare a SUA din Europa va fi mult redus.

Suntem insa foarte departe de acest moment pentru ca europenii prefera sa aiba o atitudine rezervata, un fel de “lasa-ma sa te las”, ignorand pozitiile lui Trump si sperand ca in 2 ani Casa Alba va fi ocupata de un presedinte care va incerca macar sa readuca realiile euroatlantice pe fagasul cunoscut.

4
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MariuspsychoJapgabi S Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
gabi S
Guest
gabi S

Armata europeana. Ce e aia, din cate state va fi formata, ce armament, ce calibre, cati militari, de cine va fi condusa, cine cu cine nu trebuie sa fie in aceeasi unitate, cine pe cine sa comande sau sa nu comande…… Stiti ceva, US Army va mai avea o lunga cariera in Europa.

Jap
Guest
Jap

O armată europeană,nu poate fi sau exista,pt că nu mai există UE. UE,a murit prin 2004 și a fost ingropată pe ascuns,de atunci și pînă azi, există Uniunea Euro-Germană,noi românii îi spunem: Califatul Islamic European. Cu nemții la conducere. Pe timpul cînd era UE,acea UE,a lui Robert Șuman,sa gîndit la o armată europeană, EuroCorp,dar astăzi batalionul franco-german,româno-ungar,EUROCORP-ul,sînt basme pt curve virgine. Nu poate exista armată europeană,pt ca nu mai exista UE. Și așa yo cînd aud de Nato,mă apucă rîsul,în istoria noastră o armată “europeană”sa bătut de una singură: Războiul Țuicii. Acum,să zicem că va fi o armată europeană,să zicem,păi… Read more »

Marius
Guest
Marius

“”noi românii”” … mah, da-ma dracu` avem purtator de cuvant de cuvant si nu stiam!

psycho
Guest
psycho

Doamne apără și păzește….și tine-i pe yankei cât mai apropape de noi.
o europă ruptă de realitate in pacifismul ei abilil indus tocmai de “prietenul” de la răsărit nu poate fi luată in serios când vine vorba de apărare.