Avioane F-16 de la Borcea au participat la un exercițiu româno-american în largul Mării Negre

Patru avioane F-16 de la Baza 86 Aeriană Borcea, alături de un elicopter IAR-330 Puma de la Baza 57 Aeriană și fregata ”Mărășești” au participat recent la un exercițiu în comun cu Statele Unite în largul Mării Negre.

Întâmplător, exercițiul acesta are loc la numai câteva zile după ce o navă americană, distrugătorul USS Donald Cook, a fost survolată periculos de aproape de avioane rusești.

Revenind la noi, dar parcă sesizând în continuare o legătură cu acel incident, aflăm că la acest exercițiu, la care au mai participat distrugătorul USS Porter și tancul petrolier USNS „Laramie”.

În cadrul exercițiului de vineri s-au executat și ”misiuni de tip ADEX (exerciții de apărare antiaeriană), executate cu aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriană de la Borcea”.

Ce sunt aceste misiuni ADEX? Păi, vorbim despre air defense exercises în cadrul cărora se simulează de regulă un atac aerian asupra unei nave, a unui grup de luptă și așa mai departe. Din comunicatele americanilor din trecut, avioanele implicate sunt împărțite în două, red – ”inamicii” și blue – ”amicii” și se simulează diferite atacuri.

Aceste atacuri sunt respinse fie numai cu sistemele de la bordul navelor, fie și cu ajutorul avioanelor proprii, fie prin colaborarea celor două categorii și așa mai departe.

Este un bun exemplu de cooperare și ajută la întărirea interoperabilității dacă, așa cum este cazul de față, e un exercițiu în care sunt implicate două națiuni.

Iată mai jos și comunicatul Ministerului Apărării:

”Militari din Forțele Navale și din Forțele Aeriene ale României au executat vineri, 5 februarie, în bazinul Mării Negre, o misiune de instruire în comun cu militari din Forțele Navale ale SUA.

Fregata „Mărășești” din dotarea Statului Major al Forțelor Navale și cinci mijloace aeriene ale Statului Major al Forțelor Aeriene, respectiv patru aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” şi un elicopter IAR-330 Puma L-RM al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, au acționat alături de distrugătorul USS Porter și tancul petrolier USNS „Laramie” aparținând Marinei militare americane, în scopul demonstrării interoperabilităţii dintre militarii români și americani.

În domeniul naval, exercițiul a constituit prima activitate de instruire comună româno-americană din acest an și a avut ca obiectiv întărirea măsurilor de reasigurare ale Alianței Nord- Atlantice în zona de Sud-Est a Europei, precum şi creșterea nivelului de interoperabilitate, demonstrând, încă o dată, implicarea SUA în asigurea securității în zona Mării Negre.

Fregata Mărășești, participantă la acțiune, este nava-comandant a pachetului de forțe maritime „Gata de acțiune” al Forțelor Navale Române, structură care asigură capacitatea de reacție imediată a Armatei României și managementul spațiului maritim al țării noastre, prin dislocarea rapidă a navelor, aeronavelor și a altor structuri specializate în raioanele maritime.

Secvența aeriană a exercițiului a fost coordonată de Componenta Operațională Aeriană din Statul Major al Forțelor Aeriene și a inclus misiuni de tip ADEX (exerciții de apărare antiaeriană), executate cu aeronave F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 86 Aeriană de la Borcea.

Parteneriatul strategic cu SUA este unul dintre pilonii apărării și securității României. Într-un mediu de securitate tot mai dinamic, cum este cel din Marea Neagră, cooperarea dintre Armata României și forțele americane dislocate în Europa contribuie la consolidarea abilității de a reacționa, rapid și eficient, la un spectru larg de amenințări la adresa siguranței sociale pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice.”

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x