După ce miercuri Germania și Statele Unite au anunțat că vor trimite zeci de tancuri moderne în Ucraina, întrebarea care se pune acum este cât va dura până când Leopard 2 și Abrams își vor face apariția pe front.
Iar răspunsul nu este foarte simplu.
În ceea ce îi privește pe germani, care vor dona în primă fază 14 tancuri Leopard 2 A6, autoritățile de la Berlin au spus că pregătirea militarilor ucrainieni va începe ”în scurt timp”. Ulterior, un purtător de cuvânt a declarat că, cel mai probabil, va fi vorba despre primele zile din luna februarie.
Cât va dura pregătirea ține de altă discuție. În mod normal, trecerea pe Leo 2 se face în cadrul unui curs cu durată de 8 săptămâni. Două luni așadar. Numai că germanii au spus de această dată clar că pregătirea se va încheia atunci când ucrainienii vor fi pregătiți să integreze Leo 2 în propria armată și să le folosească eficient.
Și una e să pregătești militari pentru a se antrena apoi în unitățile lor, și cu totul alta e să pregătești militari care vor merge cu tancurile lor direct pe front.
Cu toate acestea, obiectivul asumat este de a livra tancurile cu tot cu echipajele pregătite de luptă la finalul primului trimestru din 2023, ceea ce înseamnă că prin aprilie Ucraina ar trebui să aibă această companie de Leopard 2 gata de luptă.
Lucrurile nu se opresc aici pentru că Polonia și-a manifestat și ea dorința de a dona tancuri Leopard 2 și ar putea pregăti de asemenea militari ucrainieni pentru a le folosi, deși cea mai indicată opțiune este de a-i antrena pe toți în același loc și după aceleași reguli.
În ceea ce privește Abrams-ul american, este de așteptat ca aici lucrurile să dureze încă și mai mult.
Președintele Biden a spus încă din anunțul transferului celor 31 de tancuri că livrarea lor ”va dura ceva timp”, iar pregătirea, care se va face în Statele Unite, va dura oricât e necesar pentru ca militarii să fie foarte bine pregătiți.
În aceste condiții, o estimare optimistă ar fi că primele Abrams ar putea ajunge pe frontul din Ucraina în vara acestui an.
Un ultim element important este utilizarea în luptă a acestor tancuri. În primă fază, cele 14 Leopard 2 din Germania ar putea fi nesemnificative într-un război care a măcinat mii de blindate în mai puțin de un an. După ce vor ajunge și tancurile poloneze, poate și cele donate de alți aliați europeni, balanța se va înclina, dar până atunci vor mai trece luni bune.
La fel se va întâmpla și cu Abrams. 31 de tancuri sunt mai multe decât 14, dar puține pentru război. Dacă și când americanii vor suplimenta acest număr rămâne de văzut, însă sunt și șanse ca ei să fi venit cu M1 doar pentru a-i convinge pe germani să deblocheze Leopardul.
Cert este că niciuna dintre aceste țări nu își dorește să apară imagini cu carcase de Leopard 2 sau Abrams pocnite de relicvele sovietice ale armatei lui Putin, astfel că oricât de mare ar fi nevoia Ucrainei de echipamente moderne, acestea vor fi folosite doar atunci când și unde vor obține rezultate maxime în luptă.
Cred că în primăvară sau în vară este și cel mai bine să le primească, atunci solul se va usca și vor putea fi folosite la capacitate maximă , Leopard 2, Abrams și Challenger 2 sunt tancuri grele față de ce echipamente au fost folosite până acum în Ucraina.
Eu cred ca mai mult decat solul conteaza modul in care vor fi intrebuintate in lupta. Si nu mi-e clar daca aliatilor le e clar in momentul asta ce si cum vor face cu tancurile alea ucrainienii.