Ce ne facem cu ăștia?

Read Time:4 Minute, 43 Second

Cine naiba ne apără?

De la începutul războiului din Ucraina am tot spus, mai ales pe Facebook și pe Youtube (urmărește-ne și acolo pentru informații ”calde”), despre generalii armatei române, în special cei de aviație, care demonstrează carențe grave de înțelegere a unui teatru de luptă. Acum e posibil să avem și o explicație.

Doamna Alba Iulia Catrinel Popescu este conferențiar universitar la Colegiul Național de Apărare Carol I. Doamna Popescu predă cursurile ”Geopolitică și geostrategie” și ”Studii strategice și de securitate”. Doamna Popescu a postat pe Facebook o serie de mesaje cel puțin discutabile, răspândind în comunitatea dânsei teorii conspiraționiste. Un exemplu de mesaj este acesta: ”De ce a eliberat (Zelenski – n.r.) puscariasii cu experienta militara si i-a inarmat? Unde se afla si ce fac puscariasii aia? Unde se afla armele alea? Prin niste state UE care trebuie destabilizate de rusi, cumva?”

Cei de la G4Media au aflat despre aceste mesaje și au început documentarea pentru articol. În acel moment, un coleg de-al doamnei Popescu, Alexandru Cristian, cadru militar în Ministerul Apărării Naționale și doctorand în securitate şi apărare al Universităţii Naţionale de Apărare Carol I. Cristian este, potrivit CV-ului, ofițer specialist în (cadrul – n.r.) Universitatea Națională de Apărare „Carol I”. Domnul Cristian a sunat-o pe soția redactorului-șef de la G4Media, pe care o cunoștea de când aceasta a urmat un curs la Colegiul Național de Apărare. Redacția G4Media susține că apelul a fost efectuat pentru a face presiuni pentru a opri articolul. Domnul ofițer și doctor în Informații și Securitate Națională spune: ”Mă jur pe ce am am scump și pe copilul meu. Jur, nu am făcut nici o presiune. Sunt militar, nu am făcut așa ceva. Nu am amenințat-o. Nu e adevărat. Am sunat pentru că era vorba despre o anchetă jurnalistică. Este un domn la dvs. care dorește să scrie un articol despre o colegă a noastră despre o problemă internă a MApN și am luat cunoștință cu niște acte normative interne și voiam să dăm un punct de vedere”.

Pentru a citi întreaga poveste, puteți citi articolul amplu de pe G4Media.

Discuția pe care o avem noi este alta. Un profesor al celei mai prestigioase instituții de învățământ militar susține minciuni. Și nu orice fel de minciuni, ci unele extrem de grave. Nu există nicio dovadă că Ucraina a eliberat pușcăriași, că i-a înarmat și că i-a trimis în state ale Uniunii Europene pentru a destabiliza. Eu unul nu am găsit nimic care să susțină oricât de vag insinuările doamnei.

Sigur că e dreptul dânsei să creadă orice poate înțelege din ce se întâmplă în lume. Și tot dreptul ei e să își exprime public opiniile, că de aia trăim în România și nu în Rusia, de exemplu. Problema apare că doamna în cauză cu tot cu opiniile ei personale predă inclusiv ofițerilor armatei române.

Câteva definiții înainte de toate:

  • Conferențiar universitar este o funcție didactică în învățământul superior din România, superioară celei de lector universitar/șef de lucrări și inferioară celei de profesor universitar. Conferențiarul universitar desfășoară activități didactice și de cercetare, potrivit statului de funcții. Norma didactică a unui conferențiar universitar este de 8 ore convenționale, din care cel puțin 4 activități de predare și poate cuprinde: activități de predare; activități de seminar, lucrări practice și de laborator, îndrumare de proiecte de an; îndrumarea elaborării lucrărilor de licență; îndrumarea elaborării disertațiilor de master; îndrumarea elaborării tezelor de doctorat (în cazul deținerii abilitării);
  • Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” este instituţie militară de învăţământ superior, acreditată în condiţiile legii, de interes public, cu personalitate juridică, parte a sistemului naţional de învăţământ superior, subordonată ministrului apărării naţionale. Misiunea universității este de a genera și de a tranfera cunoaștere prin: Formarea, specializarea şi perfecţionarea de nivel universitar şi postuniversitar a comandanţilor, ofiţerilor de stat major şi experţilor militari şi civili, pentru îndeplinirea atribuţiilor de conducere şi expertiză în ramura de ştiinţă „Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”. Conform organigramei Universității, Colegiul Național de Apărare funcționează în cadrul acesteia, sub tutela prorectorului pentru învățământ. La Colegiu sunt două cursuri de carieră, destinate exclusiv ofițerilor, și un curs de specializare, la care au acces ofițerii, dar și civilii.

Așadar, la Universitatea Națională de Apărare se pregătesc ofițerii superiori ai armatei române. Se specializează în anumite domenii de interes.

Ofițerii aceștia sunt educați și de doamna Alba Iulia Catrinel Popescu, aceeași doamnă care susține că președintele Ucrainei a eliberat pușcăriași, i-a înarmat și i-a trimis în Uniunea Europeană pentru a destabiliza anumite state.

Este legitim să ne întrebăm dacă doamna conferențiar universitar, având aceste opinii la care are tot dreptul ca cetățean al României, reprezintă o vulnerabilitate de securitate pentru Colegiu, pentru Universitate și, în cele din urmă, pentru armată și pentru România? Sigur că întrebarea este legitimă.

Extrem de periculoasă este lipsa de reacție a Universității. Pare instituită un fel de lege a tăcerii, nimeni nu comentează în speranța că valul acesta va trece repede. A reacționat premierul Ciucă, cel a cărui teză de doctorat suspectă de plagiat e analizată de Universitate, și a cerut măsuri. Dar atât. Nimic din partea Ministerului Apărării, al cărui șef civil ne povestește despre drone ruse inovensive căzute în răchițelele din Bistrița-i natală.

Dacă în cadrul Universității Naționale de Apărare sunt profesori ca doamna Popescu, ce au idei nesusținute de fapte, oare cât de specializați vor ieși de acolo viitorii generali doctori ai armatei române?

Și dacă în cazul flagrant, dureros de flagrant al doamnei Popescu, Ministerul Apărării este lipsit de reacție ne explicăm de ce accidentele aviatice, de exemplu, sunt exclusiv din vina vremii (?!?) sau a celor aflați la manșă?

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ghemu
  1. Zelenski a spus el in media ca a eliberat puscariasi „cu experienta militara” si i-a trimis sa lupte. Banuiesc ca in cadrul armatei.
  2. Madam Popescu a comentat stirea adaugandu-i niste presupuneri proprii si precizand ca sunt presupunerile ei.

Nu vad de ce trebuie sa ne inflamam asa la niste comentarii/presupuneri. Mai ales cand toata lumea vehiculeaza fake-news peste tot in media. Adica minciuni.

Nu e evident?!

Pentru că femeia aia, doctor în doctorie și științoloagă în științologie militară și geopolitică, cu capul ei deștept maxim predă și formează următoarele generații de ofițeri ai armatei Române.

Și, dacă armata ta e făcută din conspiraționiști incompetenți, te iau evenimentele prim surprindere, că nimeni din armată nu a fost in stare să înțeleagă ce se întâmplă în lume.

Dacă era feic niuz de la nimeni pe lume gogu de la scara blocului, nu conta.

Dar deșteapta aia e o persoana foarte influentă pentru istoria României.

Ion Valcu

Marius, lasand la o parte deliciosul articol despre distinsa doamna general, care va beneficia si domnia sa de o pensie mai mare decat posibilitatile cotribuabililor civili, poate ar trebui sa te concentrezi putin pe lucruri ceva mai grave. Cum ar fi; Marina (da, stiu ca site-ul se numeste AviatiaMagazin) care raporteaza misiune indeplinita, desi nu are nicio capacitate defenziva, ofensiva sau munitie (pana si proiectilele de tun is luate in leasing). Aviatia, care cu un plin de rachete pentru 12 avioane face partial politie aeriana, care zboara cu piloti sau instructori care n-au mai mult de 78 ore zbor per… Read more »

Previous post Cum vor rușii să repare singuri avioanele Airbus și Boeing
Next post S-400 pentru Ucraina, un scenariu imposibil
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x