Ce știm despre OZN-urile doborâte de americani?

Read Time:3 Minute, 1 Second

În ultima săptămână, Fortele Aeriene ale Statelor Unite au doborât trei aeronave neidentificate (OZN – Obiect Zburător Neidentificat) ce evoluat deasupra continentului nord-american Plus un ”balon-spion” despre care s-a afirmat de la început că aparține Chinei.

Titulatura aceasta de OZN a atras multe ironii și multe comentarii neavizate, însă este și cea mai apropiată de realitate din moment ce natura acestor aeronave nu este încă făcută publică.

Cele trei aeronave aveau dimensiuni reduse, fiind descrise ca asemănătoare cu un autoturism, și evoluția lor în zbor era similară cu cea a baloanelor lipsite de propulsie proprie, care se bazează pe evoluția în curentul de aer.

Știm, de asemenea, că oficialii americani nu au atribuit încă aceste obiecte niciunei entități, națională sau privată, precizând că originea lor este încă investigată.

Cele trei aeronave au fost doborâte cu rachete aer-aer AIM-9X lansate de avioane F-22 Raptor și F-16 Fighting Falcon. Tot un Sidewinder 9X a fost doborât și balonul-spion chinezesc.

Acum, despre arma aleasă pentru angajarea țintelor s-a discutat mult și de cele mai multe ori neavizat. Conform oficialilor americani, racheta aer-aer ghidată IR a fost considerată cea mai sigură pentru doborârea OZN-urilor în condiții de maximă siguranță și precizie.

Chiar dacă există informații pe surse potrivit cărora primul 9X a ratat ținta în cazul angajării de către un F-16C, nu sunt raportate incidente la sol.

Folosirea tunului de bord ar fi fost foarte dificil de realizat la altitudinile mari unde evoluau obiectele zburătoare, iar orice proiectil care nu atingea ținta s-ar fi dus spre sol. De asemenea, pentru rachetele aer-aer ghidate radar, așa cum este AIM-120 AMRAAM, de exemplu, ar fi fost dificilă obținerea unui ”radar lock” din cauza caracteristicilor țintelor.

Despre două dintre cele trei OZN-uri s-a afirmat de asemenea public că aveau sarcini acroșate, ceea ce înseamnă că aveau ceva atașat, fără însă a se preciza ce anume. În cazul balonului-spion chinezesc, a cărui epavă a fost recuperată, se știe deja că erau echipamente de supraveghere electronică.

Întrebarea care se pune cel mai des este cum de au permis americanii să fie spionați la ei acasă?

În principiu, este vorba despre un cumul de factori. Metoda baloanelor similare cu cele meteo folosite pentru diferite acțiuni de spionaj nu e nouă și nici nu e inventată de China lui Xi. Inclusiv americanii au folosit-o și, probabil, o folosesc. Ea nu era foarte îngrijorătoare pentru că, de regulă, aceste baloane nu erau de dimensiuni mari și nu puteau lua la bord echipamente foarte sofisticate.

Probabil că pe acest fond de lipsă de atenție și implicare, mișcările au devenit tot mai îndrăznețe, apogeul fiind atins acum, prin trimiterea către continentul american a unui balon de mari dimensiuni echipat cu tehnică sensibilă.

Din ce au spus oficialii SUA până acum, urmărirea acestor obiecte zburătoare nu a reprezentat neapărat o prioritate, abia după cazul balonului chinezesc recalibrându-se radarele în încercarea de a monitoriza orice fel de astfel de zbor.

De asemenea, este clar că OZN-urile respective nu sunt de origine extraterestră, și acest aspect fiind clarificat de autorități fără niciun fel de urmă de îndoială.

Mai departe, vom asista la o serie de dezvăluiri controlate despre OZN-uri și echipamentele pe care le aveau la bord, în funcție de acestea probabil că va urma și o replică din partea chinezilor, cu propriile doborâri, iar ambele tabere vor căuta noi modalități de a se urmări reciproc.

Nu pare genul de incident cu potențial de a dinamita serios relațiile americano-chineze, dar nici unul care se va stinge de la sine.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
33 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
33 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
33 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Ai drecu „eliens”n-au treabă acasă 😄. Cei ciudat,că după doborîrea OZN-urilor,au apărut cutremure pe tot globul pămîntesc. Adevărul este dincolo de noi.

Previous post Încă o rachetă de croazieră rusească a survolat Republica Moldova
Next post MiG-uri 21, alarmate pentru a investiga un posibil balon meteo în spațiul aerian al României
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x