Cehia ar putea renunța la Gripen pentru F-35

Cehia ar putea face o mutare surprinzătoare prin renunțarea la flota de Saab Gripen și înlocuirea avioanelor suedeze cu mult mai modernul F-35 Lightning II.

Informația este ceva mai veche, însă a căpătat tracțiune recent, cu ocazia ILA Berlin, eveniment în cadrul căruia reprezentanții Lockheed Martin au nominalizat Grecia și Cehia ca state ce se află în discuții avansate pentru platforma de generația V.

În presa din Cehia, discuțiile despre F-35 sunt ceva mai vechi și au apărut pentru că autoritățile trebuie să ia cât de curând o decizie în privința dotării aviației militare cu aparate multirol.

Acordul de leasing pentru cele 14 Gripen C/D folosite în prezent de cehi se va încheia în 2027 și este clar că nu va fi prelungit.

Cehia are nevoie de avioane mai moderne și chiar mai numeroase, astfel că va exista un nou concurs de oferte.

Din câte se pare, sunt analizate în prezent câteva opțiuni, printre care se numără Gripen E/F, Eurofighter Typhoon, F-16V Block 70/72 și F-35 Lightning II.

Singura platformă de generația V din cursă ar fi și marea favorită deoarece, cel puțin teoretic, va putea fi folosită pentru mai mult timp, în timp ce avioanele de generația 4.5 au o durată de viață limitată.

Un alt element de noutate este că Cehia ar vrea să treacă de la 14 avioane multirol, câte deține în prezent, la 24 pentru a putea forma două escadrile

Iar pentru context, trebuie spus că guvernul de la Praga plătește aproximativ 69 de milioane de euro pe an pentru leasingul celor 14 avioane Gripen C/D.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x