Cum primește Ucraina avioane Su-25, elicoptere Mi-17 sau tancuri T-72

Read Time:2 Minute, 46 Second

Statele occidentale, mai ales cele din cadrul NATO, au pus la punct o uriașă operațiune logistică pentru a putea livra Ucrainei cantități uriașe de echipamente militare, de la gloanțe și pistoale mitralieră la avioane Suhoi Su-25, elicoptere Mil Mi-17 sau tancuri T-72!

Efortul se împarte în trei categorii importante: platforma prin intermediul căreia vin solicitările, hub-urile logistice prin care se fac livrările și centrele de planificare și tracking.

Într-un astfel de centru a primit acces Jack Detsch, de la Foreign Policy, unul dintre foarte puținii jurnaliști ce au reușit să vadă cu propriii ochi ce înseamnă să trimiți arme în Ucraina. Potrivit lui Detsch, circuitul armelor este destul de simplu: armata ucraineană transmite solicitările specifice pe un portal dezvoltat recent, furnizorii (de regulă statele) aleg ce pot livra, iar mai departe centrul se ocupă de planificarea preluării echipamentelor, de transportul lor până la hub-ul regional, de transportul în Ucraina și de livrarea către beneficiarul final.

Este un sistem ce pare foarte bine pus la punct și care se rodează cu fiecare nouă ”comandă”. Iar într-un centru de planificare efortul este multinațional, militari din peste 30 de țări colaborând pentru a putea optimiza transferurile.

Aflăm astfel că în Ucraina au ajuns tancuri T-72 și elicoptere Mi-17, despre care știam, dar și avioane de luptă Suhoi Su-25. Elicopterele și avioanele au ajuns în posesia militarilor Kievului dezasamblate, o echipă aflată într-un hub din Europa de Est ocupându-se de acest lucru.

Povestea aparatelor Su-25 este cumva trecută sub radar, deși este cam cea mai spectaculoasă.

La nivel oficial, Ucraina nu a primit până acum avioane, ci numai piese de schimb sau diverse subansamble pe care parteneri din NATO le aveau pe stoc.

În Europa aliată Kievului, singurul operator de Su-25 este Bulgaria, însă șansele ca Sofia să fi renunțat la avioane recent modernizate și trecute prin reparație capitală sunt infime. În plus, nimic nu a ”transpirat” în presa locală, iar o scoatere din serviciu a întregii flote sau chiar doar a unui număr de aparate ar fi făcut valuri.

Mai probabilă pare o livrare de avioane Su-25 dintre cele pe care Cehia le-a moștenit de la defuncta Cehoslovacie și care sunt stocate de 15 ani. Aparatele nu mai sunt în stare de zbor, dar pot constitui o sursă vitală de piese pentru flota Ucrainei. Ba chiar, cu mai multă muncă, unele ar putea fi chiar readuse la zbor.

De asemenea, nu poate fi exclusă nici o achiziție de tip ”third party” a americanilor de Su-25 de oriunde din lume asta pentru a le livra ucrainenilor, pe modelul elicopterelor Mi-17 destinate Afghanistanului ce au ajuns până la urmă în Ucraina.

Cert este că, în ciuda declarațiilor președintelui Zelenskyy, absolut normale în situația în care se află țara lui, Ucraina a primit echipamente militare în valoare de miliarde multe de dolari. Este, poate, cel mai intens program de înzestrare și modernizare a unei armate din istorie. În câteva luni, militarii ucraineni au trecut, de exemplu, de la obuzierele sovietice de 122 mm și 155 mm din anii 60 la mult mai modernele M777 americane.

Fără acest efort logistic colosal, ținut foarte mult în plan secund, nimic nu ar fi fost posibil și, probabil, chiar soarta războiului ar fi fost alta.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
winn

Oare MiG-urile 29 ale noastre au ajuns si ele demontate prin Ucraina?

cipri

Si asa situatia este grea in Ucraina si sunt situati tensionate in jurul nostru doar noi stam linistiti si nu miscam un deget pentru dotarea armatei. Ba mai mult ne jucam de a propaganda ca vezi domnule alianta asta ce e la putere e interesata de romanii de afara, da in Serbia nu exista un ajutor pentru comunitatile de romani, in Ungaria , Bulgaria, Albania da acordam sprijin pentru RM dar sa uiti de restul minoritatilor romanesti e trist. Cat despre ajutorul militar nu vezi min de externe ucrainean urla ca NATO nu face nimic , la Davos la intalnirea… Read more »

Previous post Cât e de serios programul ”F-35 pentru România”?
Next post Primele avioane F-16 norvegiene vor ajunge în România anul viitor
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x