Dată afară din programul F-35, Turcia vrea mai multe F-16 și amenință că va cumpăra Su-35 și Su-57

Read Time:3 Minute, 11 Second

Scoasă din programul F-35, Turcia caută cu disperare opțiuni de modernizare a flotei Forțelor Aeriene. În momentul de față, Ankara ”lucrează” în paralel pe două scenarii – achiziția de F-16 noi-nouțe sau de Suhoaie din Rusia.

Săptămâna trecută a apărut pe surse informația potrivit căreia Turcia a solicitat Statelor Unite aprobarea pentru cumpărarea a 40 de avioane F-16 noi și a 80 de kituri de upgrade pentru vechile Vipere aflate în serviciu.

Chiar dacă nu a fost avansată o versiune de F-16, știm că singurele aflate în producție sunt cele mai moderne, anume Block 70. La fel kiturile de upgrade, Lockheed Martin oferind opțiunea de a moderniza vechile F-16 la acest standard modern.

Prin urmare, Turcia are o nevoie imediată de 120 de aparate moderne, ceea ce este în linie cu intenția de a cumpăra în jur de 100 de F-35 înainte de a ieși din program.

Lucrurile s-au complicat în ultimele zile, asta după ce ”împăratul” Erdogan a declarat că nu Turcia vrea F-16, ci SUA ar fi dispuse să ofere aceste avioane pentru a compensa Ankara pentru investiția de 1,3 miliarde de dolari făcută în F-35.

La o primă vedere, ceva nu se pupă aici. Suma aceea investită în programul F-35 e avansată doar de turci și nu știm dacă e reală, dar chiar dacă ar fi, e extrem de departe de costul real al F-urilor 16.

Ca idee, Slovacia va plăti 1,8 miliarde de dolari pentru 14 avioane F-16 Block 70 noi-nouțe, plus armament, suport logistic și așa mai departe. Este de așteptat ca 40 de F-16 noi să coste considerabil mai mult.

De asemenea, Grecia va achita în jur de 1,5 miliarde de dolari pentru 84 de kituri de upgrade pentru vechile sale F-16.

Adunate, sumele astea sar bine de 1,3 miliarde, banii pe care turcii susțin că i-ar avea de primit pentru scoaterea din programul F-35. Iar suma asta sigur o să scadă pentru că sunt companii turcești care lucrează încă pentru F-35 și câștigă bani mulți din aceste contracte.

Dar lucrurile nu se opresc aici. După ce Erdogan a transmis că practic americanii se roagă de el să primească F-16, mâna sa dreaptă din domeniul achizițiilor militare, Ismail Demir, a declarat că Turcia ar putea achiziționa avioane multirol Suhoi Su-35 și Su-57 din Rusia dacă americanii refuză.

Cum ar refuza americanii ceva ce ei au propus rămâne un mister turcesc.

Cel mai probabil, Turcia încearcă un confuz joc de putere în momentul de față, deși cam toată lumea le cunoaște vulnerabilitatea.

Concret, turcii au o flotă de avioane de luptă destul de veche, care are mare nevoie de împrospătare în contextul în care rivalii greci cumpără din greu aparate moderne. În contextul pierderii supremației aeriene peste zona lor de Mediterană, turcii sunt cu spatele la zid.

Opțiunea rusă este în mod evident cea mai proastă și nu va fi activată decât în cazul unei modificări radicale a situației geopolitice. Achiziția de Suhoaie va fi aproape sinonimă cu excluderea din NATO, tehnica rusă putând vulnerabiliza serios tot ceea ce înseamnă ecosistemul Alianței. Iar avioanele astea, pe cât sunt ele de lăudate, pe atât sunt de incerte la capitolul performanțe. Și să nu uităm că dacă Turcia voia să ia Suhoaie o putea face de acum 2-3 ani liniștită.

Presiunea pentru F-16 noi și moderne poate fi tradusă într-o acutizare a nevoii Forțelor Aeriene de avioane, nevoie ce nu mai poate fi ținută sub preș.

Rezultatul presiunii va fi însă, cel mai probabil, unul negativ. În momentul de față, când Erdogan anunță o nouă achiziție de sisteme S-400 din Rusia, nu văd cum ar putea americanii să îi ofere F-16 Block 70.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ion Dop

Numai vorbe și nicio soluție…cred că împăratul știe ce face…

Ionut

Bai, autorii lu’ peste prajit, ce rahat e ” Suhoaie”? Voi sunteti aia de ziceti ca „psiholoage” e corect, nu?

Ion Valcu

Americanii le-au mai vandut recent turcilor piese si motoare (parca de elicoptere si ceva transport).

Pana la F-uri noi, turcii cred ca au capacitatea de a le revitaliza pe ale lor. Si asa ei umblau deja la electronice.

Previous post Addio, Alitalia! Cum a ajuns la faliment operatorul național italian
Next post Coreea de Sud ar dezvolta un avion de antrenament electric | VIDEO
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x