Decizia luată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării

Read Time:1 Minute, 55 Second

Marți, 25 octombrie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării s-a reunit într-o ședință în urma căreia a fost luată o singură decizie pe plan militar, dar și aceea explicată extrem de vag.

Conform comunicatului de presă transmis de Administrația Prezidențială, ”membrii Consiliului au aprobat actualizarea programului „Armata 2040”, pe principalele direcții: bugetarea necesarului de personal al armatei, reconfigurarea programelor de înzestrare și a eforturilor de refacere a stocurilor, modernizarea industriei de apărare, precum și măsurile pentru o mai bună menținere a personalului militar calificat”.

În afara acestui paragraf, chiar ultimul din comunicatul de presă al instituției condusă de Klaus Iohannis, există doar o altă precizare la o decizie, anume că au fost aprobate ”propunerile Ministerului Energiei privind îmbunătățirea rezilienței energetice a României, astfel încât populația să fie protejată și să fie asigurată continuitatea în aprovizionare cu energie electrică și cu gaze naturale, în condițiile unor prețuri care să nu-i împovăreze pe cetățeni”.

Sunt însă din plin exprimări ca ”membrii Consiliului au discutat despre…”, ”membrii CSAT au reiterat că…” sau ”membrii Consiliului au concluzionat că…”.

Revenind la actualizarea programului ”Armata 2040”, există acolo o prevedere care ar trebui să ne pună pe gânduri.

Venind după un an de zile, aproape, de blocaj complet al programelor majore de achiziții militare, anunțul din CSAȚ care vorbește despre ”reconfigurarea programelor de înzestrare” nu are cum să fie de bun augur.

De regulă, atunci când o ”reconfigurare” e pe plus, în cazul nostru o decizie de a cumpăra mai mult, mai bun și mai repede, aceasta e anunțată public rapid pentru că e un plus la capitolul imagine. Dimpotrivă, când ”reconfigurarea” e în minus, când se mai taie de la achiziții, o lași cât mai vag și o pui în ultimul paragraf.

Rămâne de văzut dacă achizițiile militare vor spori sau, dimpotrivă, dacă vor rămâne la acest nivel de foarte jos până la alegerile din 2024.

La şedinţa CSAȚ au participat președintele Klaus Iohannis, premierul și ministrul interimar al Apărării Nicolae Ciucă, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul de Interne, Lucian Bode, directorul SRI, Eduard Hellvig, directorul SIE, Gabriel Vlase, şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul Consiliului, Mihai Şomordolea.

Aici puteți citi integral comunicatul Administrației Prezidențiale

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Ministerul Apărării vrea să plătească 150 de milioane de euro pe două elicoptere H215M
Next post România vrea să cumpere ”drone kamikaze”