Discursul lui Putin

Read Time:2 Minute, 42 Second

Cu 3 zile înainte de a marca anul calendaristic al invaziei Ucrainei, președintele Federației Ruse a susținut un discurs pe care întreaga lume îl aștepta. A livrat însă un moment lung, de aproape două ore, în care nu a făcut decât să reia temele halucinante din ultimele 12 luni.

Discursul lui Vladimir Putin ar fi trebuit să reprezinte startul oficial al noii ofensive ruse din Ucraina, să fie un moment mobilizator, la propriu și la figurat, dar s-a transformat în acceptarea tacită a noului statut pe care Rusia îl are pe scena internațională, acela de entitate statală condusă de un dictator care își poate impune doar limitat influența și numai prin amenințarea folosirii forței.

În ceea ce privește textul efectiv citit de liderul de la Kremlin nu sunt foarte multe de spus. Este evident un material orientat spre populația captivă a Rusiei, un mix destul de haotic de victimizare și măreție al cărui impact este totuși greu cuantificabil.

Putin a făcut foarte puține referiri la războiul din Ucraina, pe care l-a numit totuși război la un moment dat, un semn destul de evident că operațiunile militare merg considerabil mai rău decât se aștepta.

Armata rusă nu i-a putut livra lui Putin nici măcar o victorie minoră în ajunul marcării unui an de invazie, nici măcar orășele nesemnificative în contextul frontului, ca Bakhmut sau Vuhledar, n-au putut fi luate în ciuda unei ofensive în care generalii ruși au sacrificat mii, dacă nu chiar zeci de mii, de oameni.

Neavând victorii pe front, președintele rus nu avea cum să vorbească despre planurile pe care le are în Ucraina dintr-un motiv cât se poate de simplu: oricine ar ști că ele nu sunt realizabile.

În aceste condiții, Putin a încercat să devină un Stalin 2.0 și a transmis, la fel ca dictatorul sovietic pe vremuri, când îi avea pe naziști la porțile Moscovei, că războiul acesta din Ucraina nu este unul cu Ucraina, ci cu SUA și NATO, și că este un război existențial pentru Federația Rusă.

Este însă aproape imposibil ca impactul să fie chiar și vag similar deoarece contextul este unul diferit. Dacă în anii celui de-Al Doilea Război Mondial exista într-adevăr o amenințare existențială la adresa URSS, invadată și având porțiuni întinse ocupate, acum Rusia este invadatorul.

Discursul lui Putin a arătat un lider tot mai singur și tot mai autoritar, care nu găsește soluții pentru a ieși din impas. Asta pentru că Putin nu se poate retrage din Ucraina fără a fi îndepărtat de la putere în foarte scurt timp, dar în același timp nici nu prea are cum să câștige ceva în Ucraina. În acest moment este într-o situație imposibilă, care nu face decât să se agraveze pentru el pe măsură ce trece timpul și se adună morții.

La câteva ore după discursul lui Putin, președintele SUA, Joe Biden, a avut la rândul său un discurs care poate fi considerat istoric în Polonia, unde se afla în vizită oficială.

Discursul lui Biden a arătat un lider american extraordinar de bun pe politică externă, un lider american care nu doar că este dispus să refacă alianțele dinamitate de Trump, ci chiar să le consolideze și să le ducă la alt nivel.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Președintele SUA a ajuns în Kiev: 3 motive care arată cât de importantă este vizita
Next post Black Hawk pentru Ucraina