Finlanda va adera la NATO

Read Time:1 Minute, 12 Second

Finlanda va deveni în curând cel de-al 31-lea stat membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord – NATO.

Ungaria și Turcia au ratificat recent în sesiuni parlamentare cererea de aderare la Alianță a finlandezilor, astfel că toate cele 30 de state membre au îndeplinit acest proces.

Din acest moment, oficializarea aderării depinde numai de îndeplinirea formalităților, proces care nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile.

”Finlanda va intra formal în Alianță în zilele următoare. Statutul de membru va face Finlanda o țară mai sigură și va face NATO o alianță mai puternică. Aștept ca și Suedia să devină membru al NATO în cel mai scurt timp”, a transmis secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Finlanda a renunțat la decenii de neutralitate formală după ce Rusia a atacat și invadat Ucraina.

Deși statul nordic a evitat să adere formal la NATO, parteneriatul cu statele membre a fost unul puternic și nivelul de interoperabilitate este unul ridicat.

Cu toate acestea, statutul de membru al Alianței aduce Finlanda sub ”umbrela” Articolului 5 și, de asemenea, celelalte state vor profita de ce are de oferit armata finlandeză.

Suedia și-a manifestat și ea dorința de a adera la NATO, dar solicitarea este încă blocată de faptul că Turcia și Ungaria nu au ratificat încă acest demers.

Pentru aderarea la NATO este nevoie de unanimitate, toate statele membre trebuind să aprobe cererea de aderare pentru ca ea să fie aprobată.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post HiSky a adus pe Otopeni primul A321neo LR înmatriculat în România
Next post Bulgaria cumpără 6 elicoptere AW109 de la Leonardo
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x