Se pare ca inceputul de an 2020 ne aduce un conflict regional ce poate afecta intreaga planeta dupa ce Statele Unite si Iranul sau Iranul si Statele Unite au renuntat la manusi si au decis sa se loveasca direct.
Cel mai nou si periculos episod al escaladarii tensiunilor dintre cele doua state a inceput in urma cu o saptamana, atunci cand un cetatean american a fost ucis dupa ce militiile irakiene sustinute de Iran au lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Kirkuk, Irak.
Replica americana a venit destul de repede, o serie de atacuri aeriene lovind in trupele sustinute si pregatite de Iran in Siria si Irak.
Au urmat doua zile de proteste violente in fata ambasadei americane din Baghdad, iar in noaptea de joi spre vineri shit hit the fan, cum ar spune baietii de la Washington.
Asta pentru ca in urma unui alt atac aerian american a fost ucis generalul Qasem Soleimani, comandandul Quds Force si cel care era vazut in mediile de analiza occidentale cel mai puternic si influent militar din Iran.
Alaturi de el a fost omorat si liderul militiilor irakiene, trupele sustinute de Teheran, Abu Mahdi al-Muhandis.
Atacul a fost simplu si eficient, americanii lovind cu una sau mai multe drone convoiul in care se aflau cei doi in momentul in care masinile paraseau aeroportul din Baghdad.
Asa cum era de asteptat, uciderea lui Soleimani a provocat un val de indignare vindicativa in Iran, toti liderii anuntand ca vor riposta si ca Statele Unite vor simti cu adevarat furia iraniana din acest moment.
JOCURI DE PUTERE
Ceea ce se intampla acum in zona Orientului Mijlociu nu este altceva decat o reasezare sangeroasa si periculoasa a zonelor de influenta. Dupa interventiile americane din Afghanistan si, mai ales, Irak, Statele Unite au reusit sa creeze un soi de stabilitate acolo beneficiind si de prezenta militara masiva.
Au urmat insa negocierile esuate cu Iranul privind programul nuclear, retragerea sanctiunilor si politica izolationista a lui Trump, astfel ca Teheranul capatat tot mai mult curaj si, beneficiind de sprijinul mai mult sau mai putin fatis al Rusiei si Chinei.
In aceste conditii, o confruntare americano-iraniana era doar o chestiune de timp, insa trebuie sa admit ca nu il vedeam pe Trump dispus sa faca pasul, desi este si aici destul de clar ca are nevoie de un conflict ideologic pentru a fi reales in toamna.
Nu trebuie sa trecem peste ceilalti actori din aceasta scena, care chiar daca par ca sunt distribuiti in rol secundar, ar putea avea un impact urias. Si ma refer in primul rand la Israel si Arabia Saudita, marii perdanti ai expansiunii iraniene. Si nu ar fi exclus un conflict pe mai multe fronturi in cazul in care Iranul trece de la atentate neasumate la implicare militara directa.
Voi ce parere aveti, ne indreptam spre un conflict regional in Golf?
Acum se va mai băga și Turcia. Dar nu cred, că Iranul vă escalada incidentul.
Cred ca in procent de 100 % – ne indreptam ca un conflict in zona golfului …taberele s-au cam format …SUA vs Iran (Rusia + China+ Irak+ Siria…+..alte tari pro-ruse sau musulmane de religie Siita).
Problema e cat se va extinde …daca ajunge si in Europa continetala si care va fi politica NATO……la aceasta problema ..acel articol 5 din tratatul NATO……cand se activeaza ???? si cel mai important cine se BAGA ………”tradatori si tabere” vor fi la greu…in alianta
Nu, nu incepe….continua.
Pana acum ce a fost? Nu a fost tot o hartuiala continua. E drept, dinspre iranieini mai tare parca. Acum pare ca au reactionat si americanii si au facut-o cu „stil”. Alegerile au nevoie si de asa ceva……de un razboi deschis, nu.
Cred ca iranienii vor continua cu ce se pricep ei: provocari in golf, mai ales in stramtoare, o sa ii intepe in continuare pe sauditi, etc., dar nu cred ca in starea lor economica „au chef” sa se bage la o treaba pana la capat, care va fi de fapt capatul regimului aiatolahilor, chiar daca costurile pentru restul vor fi nebanuite. Iar despre „sponsorii” lor nu cred ca se baga, ca de aia ii au pe astia micii. Asta le trebuie lor sa inceapa ceva?
Cat despre noi, orice ar fi asta poate sa ne mai dea ceva valoare geostrategica „virtuala”, ca asta pare a fi cea mai mare resursa a noastra in situatii de astea.
Hai sa vedem ce se intampla.
Nu,nu incepe nimic cu armata „mare”.Doar multa trancaneala.Este o operatiune specifica serviciilor secrete,mult mai eficienti de multe ori.Operatiuni oarecum similare:uciderea lui Reihard Heydrich in 1942,sau tentativa de asasinat a lui Stalin(operatiunea „Zeppelin”).Asa am aflat despre deosebitul avion Arado 232 din revista Flieger Revue-RDG.