În luna august vom depăși borna celor 3 ani de la semnarea contractului pentru modernizarea a 10 avioane IAR-99 Standard și sunt șanse foarte mici ca măcar un aparat upgradat să iasă la zbor. Cum durata acordului este de 4 ani (48 de luni), putem spune de acum că acesta nu va fi finalizat la timp.
Povestea modernizării aparatelor IAR-99 rămase nemodernizate în anii 90 (la vremea respectivă, jumătate din flotă a fost upgradată alături de Elbit la nivelul Șoim, iar jumătate a rămas cu echipamentele din anii 70-80) a început oficial în vara anului 2020. Atunci, Ministerul Apărării și Avioane Craiova au semnat un acord privind upgrade-ul a 10 avioane la nivelul SM (Standard Modernizat).
Valoarea contractului este de 275 de milioane de lei, plus TVA (327,25 milioane de lei în total), iar durata de 48 de luni pentru livrarea tuturor celor 10 aparate modernizate.
Din această sumă, compania Avioane Craiova a încasat în avans două tranșe, 51.775.400 lei în 2020 și 46.398.600 lei în 2021. Aproximativ o treime din valoarea totală a contractului a fost încasată în avans, numai că problema este că timp de două treimi din durata contractului (doi ani jumătate din cei patru) compania nu a modernizat nimic!
Avioane Craiova începe să întârzie
Informațiile despre întârzierile majore din acest proiect au apărut prin 2021. Deși semnase de jumătate de an contractul pentru upgrade, Avioane Craiova întârzia să semneze acordul cu principalul furnizor de avionică, elementul central al modernizării.
Conform informațiilor aflate în posesia noastră, programul IAR-99 SM nu cuprinde un upgrade amplu, ci mai mult o actualizare a unor sisteme de avionică. Prin urmare, nu sunt necesare modificări structurale ale avionului, ceea ce înseamnă că rolul Avioane Craiova este să efectueze operațiuni de reparație capitală a celulei și de instalare și integrare a echipamentelor noi. Un upgrade complex ar fi presupus remotorizarea avioanelor IAR-99, instalarea unui radar, marirea numărului de puncte de acroșare și așa mai departe, un exemplu în acest sens fiind avionul ceh L-39NG.
Pentru a realiza acest upgrade minimal, compania din Craiova avea nevoie de sistemele de avionică convenite cu Ministerul Apărării. Și cum acestea nu sunt produse în țară, trebuiau cumpărate. Furnizorul agreat pentru a vinde aceste echipamente a fost Elbit Systems, companie israeliană cu o serioasă amprentă în țara noastră, care a participat la programele de upgrade IAR-99 Șoim sau MiG-21 LanceR, printre altele.
Întârzierea a început să se concretizeze din momentul în care Avioane Craiova a semnat contractul cu Ministerul Apărării, a încasat primii bani, dar nu a subcontractat mai departe Elbit pentru sistemele de avionică! De ce s-a întâmplat asta doar managementul de acolo poate spune.
Un posibil motiv ar fi acela că cei de la Craiova au decis să ia o parte din bani pentru a-și asigura un minim de cashflow, mizând pe faptul că oricum trebuie să facă reparațiile capitale înainte de modernizare. Este însă doar un scenariu, unul care nu ia în calcul timpul de care furnizorul de echipamente are nevoie pentru a le livra. Nefiind vorba despre echipamente luate de pe raft sau din depozit, ci de unele care au nevoie de un nivel ridicat de customizare, livrarea durează.
Despre întârzierea programului a început să se discute public în vara anului 2022, atunci când se apropia termenul anunțat de premierul Ciucă. În 2020 Ciucă era ministru al Apărării și anunțase că primul 99 SM va zbura la doi ani de la semnarea contractului. Ulterior s-a clarificat că 2022 nu era un termen prins în contract, ci ”o speranță” a politicianului.
Dar cum ”speranța” era a premierului, au apărut și reacțiile. Mai întâi, ministrul Economiei a vizitat fabrica din Craiova și a admis întârzierile.
”Contractul de modernizare este în derulare. Au fost câteva probleme logistice, am înțeles că echipa managerială de la Avioane Craiova a discutat cu furnizorul principal și vom debloca situația.”
O lună mai târziu, iese public și directorul fabricii, Victor Munteanu, care atacă direct și deschis compania Elbit.
„Este vorba de nelivrarea la timp a anumitor echipamente de către firma Elbit. Firma Elbit la rândul ei are, să zicem așa, o scuză, pentru că aceste echipamente care trebuiau să fie livrate pentru primul avion și pentru prima stație de verificare la sol au avut nişte repere care inițial au fost puse în propunerea tehnică și după care au cerut cei de la Elbit ca să fie schimbate. Sperăm ca primul avion să-l scoatem la zbor în prima parte a anului 2023.”, a spus Munteanu pentru TVR.
Cum suntem în iunie 2023, ”speranța” directorului de la Craiova a murit la fel ca cea a lui Ciucă pentru că 99 SM nu a fost scos la zbor.
Avioane Craiova admite că nu a lucrat la modernizare doi ani și jumătate
Surpriza mare a venit recent, în momentul în care Avioane Craiova a declarat rezultatele financiare pe anul 2022. În Raportul Consiliului de Administrație pe anul 2022 se admite destul de clar că până la 31 decembrie 2022, deci timp de 2 ani și 4 luni, nu s-a lucrat la upgrade!
”Referitor la derularea contractului, din punct de vedere tehnic, de la data semnării contractului (14 august 2020 – n.red.) și până în prezent (31 decembrie 2022 – n.red.) au fost preluate avioanele prevăzute în contract și s-au demarat lucrarile de execuție pentru Laboratorul de sol de avionică astfel:
- au fost preluate avioanele IAR-99 Standard pentru modernizare, la termenele prevăzute în contract, în baza proceselor verbale de predare-primire, avioanele au fost afluite în zbor iar de la data preluării au fost efectuate activități pentru evaluarea stării tehnice și executarea operațiunilor de fiabilizare a sistemelor și echipamentelor, aplicarea de buletine de service și demararea etapei a II-a din graficul de activități al contractului – refacere stare tehnică și activități de modernizare.”
Ce aflăm din acest raport al Consiliului de Administrație al Avioane Craiova? În primul rând, aflăm că Ministerul Apărării și-a cam îndeplinit partea sa, semnând contractul, achitând un avans și livrând către executant avioanele în vederea modernizării.
Mai aflăm că Avioane Craiova a făcut timp de aproape doi ani jumate ”activități pentru evaluarea stării tehnice și executarea operațiunilor de fiabilizare a sistemelor și echipamentelor” sau ”aplicarea de buletine de service”.
Modernizare efectivă nu avea cum să facă din moment ce laboratorul de sol pentru sistemele de avionică era încă în execuție. Ori nu ai cum să instalezi pe avion echipamente pe care nu le-ai testat la sol și care nu sunt optimizate. De aici rezultă că, până la 31 decembrie 2022, niciun avion IAR-99 nu a primit upgrade-ul.
Probleme pentru Forțele Aeriene Române
Din informațiile noastre, Avioane Craiova a preluat până acum 6 avioane IAR-99 Standard pentru modernizare, ceea ce înseamnă că aparatele sunt indisponibile temporar pentru Forțele Aeriene. Cum nu este deloc clar cât va mai dura acest proces de modernizare, militarii au o reală dificultate, programul de zbor fiind afectat.
Avioanele IAR-99 Standard sunt utilizate de Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic de la Boboc pentru pregătirea tinerilor piloți militari ce urmează cursurile Academiei Forțelor Aeriene, aceste aparate fiind primul pas spre zborul reactiv.
Mai puține avioane disponibile înseamnă automat mai puține zboruri de antrenament într-un moment în care România are o nevoie acută de piloți militari deoarece în următorii ani va recepționa 32 de avioane F-16 pe care, acum, nu are cine să le zboare!
În sfârșit, se lucrează!
Din informațiile noastre, de puțin timp se lucrează la modernizarea primului avion. Lucrările sunt însă departe de punctul terminus și, pe surse, aflăm că se încearcă grăbirea efectuării primului zbor chiar fără ca noile echipamente să fie montate integral pe aparat!
Chiar și în condițiile primul 99 SM, complet sau nu, va zbura, va mai dura destul de mult până când va fi și livrat beneficiarului, adică Forțelor Aeriene, deoarece procesul de optimizare a echipamentelor este unul laborios și de durată.
Sunt șanse reale ca în 2024, atunci când contractul trebuia definitivat, armata să primească abia primul avion din cele 10 comandate și parțial plătite!
Cum spusei data trecuta, mi se pare un pret mare pentru ceea ce trebuie sa face Avione Craiova. 5.5 mil EUR per apararat (fara TVA) e o gramada de bani doar pt o modernizare modesta a electronicii.
Daca luam exemplul L39NG. care are un pret intre 12-16 mil EUR, te intrebi unde se duc banii?
https://www.janes.com/defence-news/news-detail/vietnam-orders-l-39ng-jets-from-czech-republic
https://www.defenceiq.com/air-forces-military-aircraft/articles/l-39ng-jet-trainer-market-prospects-and-capabilities
https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/miliardy-za-letouny-l-39ng-utrati-madarsko-ci-ghana-nakupovat-chce-letos-i-lom-praha-1387037
Daca macar ar fi zis, de banii astia facem ceva investitii in echipamente moderne de fabricatie la Avioane Craiova, ca sa ne crestem veniturile ulterioare, ziceam OK – sustinenere mascata dar inteligenta. Dar ma tem ca nu e asa.
Dupa mine IAR99 e la sfarsit de cariera, si daca nu fac ceva a la L39NG n-are sens sa tragi de el. Adica o noua moterizare, remodelare aripa, etc. Sa dea Ministerul Economiei „fabrica” care nu fabrica nimica coreenilor de la KAI pe 1$ si sa le impuna sa faca asamblare si mentenanta de T(F)50 pt Europa si Africa, iar MApN sa vine cu o comanda de 12 F-50, ca oricum o sa ne trebuiasca trainere avansate, daca nu pt F35 (vise pe bani) cu siguranta pt F16 norvegiene care n-au atata resursa precum ceve portugheze.