Polonia va dona Ucrainei 14 avioane MiG-29

Read Time:2 Minute, 0 Second

Polonia va dona Ucrainei un total de 14 avioane MiG-29 Fulcrum în prima etapă a transferului de aparate de luptă către vecinul atacat de Rusia.

Acestea se vor alătura celor 13 MiG-29 pe care ucrainienii le vor primi din Slovacia.

Președintele polonez, Andrzej Duda, a dezvaluit recent, în cadrul unei conferințe de presă susținută alături de omologul său de la Kiev, Volodymyr Zelenskyy, că Ucraina a primit deja 4 avioane, iar alte 4 bucăți sunt pregătite pentru livrare în perioada imediat următoare.

”Patru avioane MiG-29 pe care le aveam în conservare au fost transferate forțelor armate al Ucrainei în lunile trecute. Alte patru avioane sunt în proces de transfer. Vorbim despre un total de opt aparate. Suntem gata să livrăm alte șase avioane, care sunt în proces de pregătire și presupun că vor putea fi transferate în curând”, a declarat Duda.

Acesta a făcut o precizare importantă, avioanele MiG-29 donate până acum Ucrainei fiind dintre cele scoase din serviciu de către Polonia.

Sunt MiG-urile care nu au fost modernizate și care nu sunt folosite de Forțele Aeriene Poloneze.

Pentru avioanele care au trecut prin programul de upgrade nu se pune în acest moment problema transferului către Ucraina.

”Încă acem nevoie de aceste MiG-uri, dar în perioada următoare vom primi treptat alte avioane… Aparatele FA-50 vor sosi din acest an, iar F-35 în viitorul apropiat.”

Președintele polonez a mai spus că MiG-urile 29 modernizate nu pot fi transferate Ucrainei fără acordul țărilor care au livrat echipamentele folosite în upgrade sau fără ca acele echipamente să fie demontate de pe ele.

Astfel, în viitorul apropiat Ucraina se poate aștepta la primirea a 27 de avioane MiG-29 (14 din Polonia și 13 din Slovacia). 12 dintre acestea au fost deja livrate, 6 sunt în proces de pregătire a livrării, iar celelalte sunt și ele pregătite pentru un transfer etapizat.

Din păcate pentru ucrainieni, nu toate avioanele vor putea fi folosite efectiv în zbor. Polonia renunță acum doar la aparatele pe care nu le mai folosea și pe care le avea în conservare, iar Slovacia se confrunta oricum cu probleme mari de disponibilitate redusă la zbor a flotei de Fulcrum înainte de scoaterea din serviciu.

Cu toate acestea, 27 de noi avioane reprezintă un plus major pentru Forțele Aeriene Ucrainiene, care ar putea încerca să lovească mai mult folosind și componenta aeriană în lunile următoare.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Peste 60 de destinații vor fi operate de pe Aeroportul Cluj în vara lui 2023
Next post Wizz Air anunță primele curse de pe Aeroportul Brașov
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x