Avioanele MiG-29 ale Poloniei au devenit subiect central de telenovelă după ce Ucraina a solicitat oficial aparate de luptă din partea Occidentului, iar Statele Unite au demarat discuțiile pentru ”donarea” lor.
Lucrurile au luat o turnură interesantă marți seară, atunci când polonezii au anunțat că sunt gata să le dea avioanele americanilor, pentru ca aceștia să facă orice consideră necesar cu ele.
Dar înainte să ajungem aici, hai să vedem întreaga poveste pentru a putea înțelege mai bine ce anume se întâmplă.
Din momentul în care armata rusă a invadat Ucraina, aviația militară a statului vecin a avut de suferit. Bazele aeriene au fost lovite mai mult sau mai puțin serios în diferite atacuri, avioane au fost doborâte și chiar mai multe distruse la sol.
Pentru ca rușii să nu aibă superioritate aeriană deplină peste Ucraina, Kievul are nevoie de întăriri. Aceste întăriri nu pot veni decât sub forma unor avioane pe care piloții știu să le zboare, pe care tehnicienii știu să le repare și pentru care infrastructura existentă este adaptată.
Din rândul NATO, opțiunile sunt foarte limitate, ucrainienii putând prelua doar MiG-29 sau Su-25. MiG-29 mai au în serviciu Polonia, Slovacia și Bulgaria, iar Su-25 numai vecinii noștri de la sud. Bulgaria și Slovacia au însă aviații militare foarte restrânse și nu își permit să renunțe la avioane, așa că au rămas polonezii.
Flota de MiG-29 a Poloniei numără în jur de 28 de aparate, însă nu toate sunt în stare de zbor. Mai mult, MiG-urile vor fi retrase din serviciu încâțiva ani, după ce F-urile 35 vor începe să fie livrate. De când a început războiul din Ucraina au existat discuții la nivel SUA – Polonia privind posibilitatea de a transfera avioanele acestea Ucrainei.
Chiar dacă în principiu părțile sunt de acord, în detaliu lucrurile sunt complicate.
MiG-urile 29 poloneze sunt ușor modernizate, iar asta înseamnă că piloții ucrainieni au nevoie de un mai scurt sau mai lung curs de trecere pe ele. Asta înseamnă, pe scurt, antrenarea unor militari cu care Rusia se află în război și nimeni nu pare dispus să își asume lucrul acesta. Apoi, după pregătirea celor care vor opera avioanele se pune problema transferului efectiv al aparatelor.
Moscova a amenințat deja că va considera ostil și parte din război orice stat care va pune la dispoziție spațiul său aerian sau bazele aeriene pentru ca Ucraina să efectueze operațiuni militare. Cum Polonia are graniță cu Ucraina și trupele ruse sunt la câteva sute de kilometri, Varșovia a refuzat clar această abordare.
Marți a venit și știrea care a pus pe jar lumea întreagă, Ministerul de Externe polonez transmițând că este gata ca în orice moment să transfere cu titlu gratuit toate avioanele MiG-29… Statelor Unite! Avioanele ar fi zburate pe baza Rammstein, din Germania, iar de acolo americanii ar decide ce fac cu ele, când și cum le doneaza etc.
În schimb, polonezii vor avioane cu ”capabilități similare”, adică F-16, la mâna a doua în regim de urgență.
Practic au pasat cartoful fierbinte americanilor și vor să profite de situație pentru a înlocui niște avioane pe care le vor retrage oricum în maxim 5 ani cu unele mai moderne ce vor putea fi folosite mai mult timp. Smart, nu?
Americanii au reacționat și ei rapid, iar purtătorul de cuvând al Departamentului pentru Apărare de la Washington a transmis un deloc elegant ”nu, mulțumim”. Acesta a explicat că anunțul polonez a venit fără consultări prealabile cu Statele Unite, a reiterat că SUA consideră decizia transferului de avioane către Ucraina e una exclusiv poloneză, că și acum se vede complexitatea unei astfel de operațiuni și că nu se pune problema ca americanii să dea direct avioanele Kievului.
A rămas ca-n gară, noi ne dorim dar nu se poate!
Transferul de tehnică de acest calibru către Ucraina e o decizie importantă și foarte complicată. Cu un Putin extrem de imprevizibil, nimeni nu știe cum va reacționa Rusia. Ar putea foarte bine să nu facă nimic sau să protesteze formal și să își continue campania sau ar putea să atace preventiv o bază aeriană din Polonia unde piloții ucrainieni se pregătesc. Iar dacă un lucru e cert, acesta e că NATO nu vrea să pornească un război cu Rusia.
Transferul de avioane de luptă către Ucraina pare improbabil, iar tot ce se țese în jurul acestor informații nu face decât să contribuie la războiul informațional purtat pe toate fronturile.
Ar trebui sa le facem si noi o oferta si mai atragatoare ucrainenilor si americanilor, sa le dam la vecini 24 avioane MiG-21 si americanii sa ne dea in schimb 48 avioane cu capabilitati similare de tipul F-15E Strike Eagle, este cineva importriva, se abtine cineva?…